3 handige tips als je binnen gaat zaaien
admin
0 Minuten om te lezen

Het ziet er buiten misschien niet zo goed uit, maar het is toch echt zover! We kunnen weer starten met zaaien. Heel veel zaden zaai je natuurlijk eerst binnen voor.

Slungelige plantjes voorkomen
Eerdere jaren had ik al mijn zaailingen in de vensterbanken in huis staan. Mijn tuin was toen nog niet heel erg groot, maar inmiddels is deze, zoals jullie misschien weten, zo’n 100m2. Dat is dus een flinke moestuin. Deze grote moestuin zorgt binnen op de vensterbank ook voor heel veel plantjes. Maar helaas heb ik niet zoveel plaats op de vensterbank dat al deze plantjes hierop kunnen staan. Dus wat heb ik gedaan? Binnen heb ik een kweekkast opgebouwd, waar ik groeilampen in heb gemonteerd.

Deze groeilampen zijn van de IKEA. Dit zijn speciale lampen om planten te laten groeien. Hier zit een speciaal kleurenspectrum in, wat goed is voor de groei van de plant. Er zit wit, blauw en rood LED licht in. Deze lampjes samen zorgen voor een goede groei van blad en bloemen en zorgen ervoor dat het stevige planten worden. Een groot voordeel is dat het LED is en dus erg lang mee gaat, namelijk wel 25.000 uur. Dat is in totaal 4,5 jaar, als je de lampen iedere dag zo’n 16 uur per dag aanzet. Ook is het energielabel A+. Het is niet alleen heel handig als je dus een wat kleiner huisje hebt, maar het ziet er ook echt supertof uit.

Oplossing voor katten
Zoals jullie weten hebben wij, mijn vriend Bas en ik, sinds kort een katje. Joep heet hij. Hij is ontzettend lief, maar wel een ontzettende dondersteen. Hij haalt heel veel kattenkwaad uit en zit, waar ik zo bang voor was, lekker met zijn pootjes in de aarde te wroeten.

Inmiddels heb ik voor de kamerplanten daar wat op bedacht: aluminiumfolie en satéstokjes. Voor de zaailingen ben ik er eens goed over na gaan denken. Ik wil echt niet hebben dat Joep straks tussen die plantjes zit. Heel veel planten staan er ook zeker nog wel een tijdje, want deze mogen soms pas na 15 mei naar buiten, denk aan bijvoorbeeld de courgette, pompoenen, mais en tomaten. De kleine zaailingen kan ik afdekken met een kap. Ik gebruik de zaaihuisjes van elho, waar natuurlijk de kap stevig op zit. Maar op een gegeven moment worden de plantjes te groot voor deze bakken en moet de kap eraf. En dan? Eigenlijk heeft elho nog een grotere variant van dit kweekhuis. Ik weet dat deze bak eigenlijk buiten hoort, maar ik gebruik de bak in deze periode gewoon voor binnen. De plantjes die dan straks groot zijn, maar nog niet naar buiten mogen, zet ik dan in de green basics kweektafel. Aan de onderkant van de kap maak ik dan nog een groeilamp met dubbelzijdig tape. Voilà, naast het lichtprobleem heb ik dan ook het kattenprobleem opgelost.

Verspreid het zaaien zo verspreid je de oogst
Zorg ervoor dat je niet meteen alle zaden van een soort gewas in een keer zaait. Dat betekent namelijk ook dat je alles in een keer moet gaan oogsten. Het is natuurlijk geen straf, maar 8 kroppen sla in een keer oogsten is helemaal niet realistisch, want dit kun je natuurlijk niet allemaal opeten.
Heb jij nog problemen waar je tegenaan loopt met het zaaien? Stuur me gerust een mailtje of neem een kijkje op mijn Instagram pagina waar je heel makkelijk vragen kunt stellen. Succes voor nu in ieder geval en geniet er ook lekker van.

Nog meer inspiratie voor de moestuin opdoen? Ga dan naar mijn Instagram pagina of bestel een van mijn boeken. “De moestuin” of “Een jaar in de moestuin