Bloemen update vanuit Floors tuin
admin
0 Minuten om te lezen
Sinds ik nu een eigen tuin heb aan huis zijn er ook steeds meer bloemen te vinden. Ik wordt er zo blij van! Zo heb ik veel verschillende bloemen gezaaid, heel veel vaste planten in de voortuin uitgeplant en groenten gezaaid. Alle planten die ik vorig voorjaar heb uitgeplant lopen ook weer lekker uit. Ik ben zo benieuwd naar de zomer die komen gaat en vooral hoe de tuin zich dan zo na echt een vol jaar ontwikkeld heeft. Je merkt dat de natuur wel wat achterloopt dus van sommige plantjes is er nog niet veel te zien. We gaan het meemaken.

Bloemen

Er zijn al heel veel bloemen in de tuin te ontdekken, je ziet steeds meer hommels en bijen vliegen. De vlinders laten nog even op zich wachten maar die komen vaak pas tevoorschijn als het veel warmer is. Ik vind het zo leuk om te zien dat er nu al zoveel bloemetjes in de tuin te vinden zijn tussen al het kale van de tuin. Bijna alle bloemetjes die je hieronder ziet vormen zicht tot een vrucht die ik hopelijk deze zomer heerlijk op kan eten.

Er zijn ook veel planten in mijn tuin die niet eetbaar zijn voor mij maar wel voor bijen en hommels en ook nog eens heel erg mooi zijn! Deze viooltjes hebben de winter gewoon overleegd. Deze heb ik gezaaid in augustus 2020 en doen het nog harstikke goed. De narcis en tulpen bollen heb ik afgelopen november in de grond en een pot gestopt en bloeien nu prachtig.

Dahlia’s stekken.

Vorig jaar had ik voor het eerste Dahlia’s deze knollen had ik gekregen en ik verwachte er niet zoveel van omdat ik er niet zoveel mee had. Ik vond het wat tuttig en niet bij mij passen eerlijk gezegd. Die gedachte over deze bloemen heb ik nu totaal niet meer, ze zijn helemaal niet tuttig maar superstoer als je ze tussen veel vaste en de juiste beplanting zet is dit juist super. Ik afgelopen zomer, toen ik bij de Tuinen van Appeltern op bezoek was, zo’n mooi voorbeeld dat ik dacht ‘dit wil ik ook’. Een wilde strook vol verschillende bloemen waaronder dus de Dahlia’s.

Dit jaar komen er ook dahlia’s in onze nieuwe voortuin. De knollen van de dahlia’s heb ik eind maart in potjes gestopt. Op deze manier kunnen de knollen alvast gaan uitlopen en zul je eerder bloemen vinden in de plant. Ook is de plant dan minder aantrekkelijk voor de slakken. Helaas is er vorig jaar in een hoekje in onze tuin de dahlia’s constant opgegeten door de slakken. Dat gaat me dit jaar niet nog eens gebeuren op deze manier ;).

De knollen doen het binnen in de potjes met potgrond erg goed, alle knollen zijn uitgelopen dus dat worden veel bloemen dit jaar. Zodra de planten binnen al een flinke grootte bereiken met meerdere bladeren, en dan heb ik het over 2 begin blaadjes, 3 blaadjes daarna. De laatste 3 blaadjes kun je van de plant afhalen, dit heet toppen. Het toppen doe je zodat de plant niet alleen heel hoog wordt maar ook lekker breed en dus mee bloemen zal geven. Vanaf de plek waar je de plant topt zal hij namelijk weer uit gaan lopen en weer nieuwe blaadjes aanmaken. Niet bang zijn gewoon doen.
Wist je dat je deze toppen gewoon weer een nieuw leven kan geven waardoor je eigenlijk je eigen dahlia’s vermeerderd. Ook kun je kleine scheutjes van de knol wegsnijden met een scherp mes om zo de plant te vermeerderen. Ik was benieuwd hoe dit zou verlopen en of het ook echt zou werken. Ja dus, na 2 weken zijn er gewoon worteltjes te ondekken aan de stekjes en dus heb ik straks meer dahlia’s. Helemaal leuk.

Hoe doe je dit?

– Neem een klein zaaitraytje en vul deze met Vermiculiet en maak goed nat zodat de topjes en de scheutjes die je eraf hebt gehaald hierin waterworteltjes aan kunnen maken. Ik gebruik de vermiculiet van Pokon, deze kun je in ieder tuincentrum kopen of online bestellen.

– Zet de topjes hierin
– Geef water als de vermiculiet droog geworden is, zorg dus dat het altijd nat is.
– Na 2 weken kun je de topjes er voorzichtig uithalen en je zult zien dat ze worteltjes aangemaakt hebben, heel simpel dus en gewoon leuk als experimentje.