Floors Moestuin update Deel 2 – De moestuin
admin
0 Minuten om te lezen

Deel 2 – De moestuin

Wat gaat het goed in de moestuin dit jaar, ik moet zeggen dat het weer sinds 2 jaar is dat ik er zo lekker inzit. Mijn telefoon is minder in de moestuin aanwezig en meer mijn hoofd en mijn handen, ik word er blij van en het ziet er dan ook spik en span uit, helemaal op zijn Floors.
Het is er zo fijn om te zijn, het is een gezellige plek maar ook vooral een plek waar ik mega trots op ben. Dit heb ik, met hulp van Bas, zelf gecreëerd. 2,5 jaar geleden lagen hier alleen maar tegels en zag je geen beestjes. Nu vlieger de bijen, hommels en vlinders je om de oren. Zie je vogels vliegen, hebben we 3 nestjes in de tuin met jongen en hangt er in iedere spinnenweb wel voedsel voor deze vogels. Voor mijn gevoel draag ik echt bij aan een groener NL en dus uiteindelijk een groenere wereld. Uiteraard is het maar een stipje op die hele aardbol, maar hopelijk doe je met me mee en maken we met ze alle de aardbol wat groener!

Klaar voor een rondje moestuin?

DE MOESTUIN EN DE KAS
Ik heb weer heel veel verschillende eetbare gewassen groeien maar ook heel veel bloemen dit jaar. Van dahlia’s tot sterkogelbloemen, lupine en lathyrus. Allemaal heel goed voor de bijen en ook heel mooi voor het oog in de tuin en om te plukken voor in de vaas. Ook de kas puilt helemaal uit, het staat er vol met pepers, tomaten, diverse kruiden en paprika’s in pot en komkommers, aubergine, meloen en tomaten in de volle grond.
In de kas heb ik een hele fijne tafel staan met alles wat ik nodig heb voor het oppotten en het verzorgen van mijn planten. Zelf geknutselde tafel en werkt perfect. Haakjes erboven waar mijn snoeischaren hangen, klemmetjes, stokjes, labels en andere rommeltjes die het zo’n knusse plek maken. Als het regent zet ik er ook wel eens een stoel neer, ga ik zitten en kijk ik lekker rond.

Ik heb op het moment wel veel werk aan het water geven aan de tuin, het is natuurlijk zo ontzettend droog en laten de planten juist nu, in de groeiperiode van de plant, veel water nodig hebben. Ik heb zweetslangen aangelegd van Gardena, dit werkt top maar je merkt dat de druk verdeling nog niet helemaal juist is. Hier ben ik nog wat op aan het bedenken. De aanvoerleiding zal een stuk dikker moeten zijn zodat de druk hoog blijft ook aan het einde van de rit. Hier kom ik bij jullie op terug.

FRUIT
In mijn tuin vind je zo enorm veel fruit, ik ben er ook zeker achter gekomen afgelopen 2 jaar dat je me hier ook heel erg blij mee maakt. Een tomaat net geoogst uit de moestuin ben ik heel erg dol op, maar een warme verse aardbei zou ik dan eerder pakken. Ik ben gewoon een beetje een zoetekauw als het op fruit aankomt. De moestuin is ca. 35m2 en de kas 8m2. Al het fruit staat daarbuiten. Hieronder een lijstje wat er allemaal groeit.
In de voortuin heb ik 6 struiken staan, variant tussen de blauwe-, roze-, rode- en zwarte bes.

Tegen onze schutting van kokos groeien de kiwi bes, Japans wijnbes, 3 rassen frambozen, bramen en de loganbes.

Er staat ook een kersenboom, grote ‘Red Love’ appelboom, en 4 mini appelboompjes in de volle grond en 2 mini appelboompjes in pot op het terras. Een vlierbes in de volle grond in de achtertuin en sinds dit jaar 3 vlierbessen in de voortuin.

2 vijgenbomen, 1 in pot en 1 in de volle grond.

6 rassen verschillende aardbeien, van wit tot rood.

Dan zijn we er wel denk ik. Het is een feestjes hier in de zomer 🙂 en alles wordt zo vers mogelijk gegeten. Heel af en toe als ik teveel geoogst heb vriezen we het in, met name de blauw bessen en Japanse wijnbessen. Hier liggen nu nog zakken van in de vriezer, dat geeft wel aan hoeveel oogst eruit komt.KRUIDEN
Veel kruiden bij mij staat in potten, op het terras maar ook in de kas. Kruiden hebben veel warmte nodig dus daarom zijn deze plekken uit de wind met veel zon daarom ook top. Je houd je ze op deze manier ook een beetje in toom. Kruiden kan heel erg snel groeien in de volle grond. Neem munt, klim rozemarijn of oregano als voorbeeld. Dit kan een heel deel van de tuin overnemen.
Ik heb de volgende kruiden staan:
– salie
– oregano
– rozemarijn
– tijm
– mierikswortel
– kaapse look
– bieslook
– zeekraal
– laurier
– basilicum
– munt
– koriander


GROENTEN
Het moestuinplan vind je hieronder. Op deze manier is alles gezaaid en uitgeplant. Later vinden jullie een update hoe het gaat met de groei ervan.

BLOEMEN
De bloemen heb ik dit jaar heel veel zelf voorgezaaid. Veel eetbare bloemen maar ook sierbloemen. Er knallen er nu al heel veel uit de grond.

– sterkogelbloem
– lupine
– vingerhoudskruid
– kaperfoelie
– zonnehoed
– dahlia’s
– papaver
– lathyrus
– kogeldistel
– ridderspoor
– akkelei
– donsbloem
– leeuwenbek
– judaspenning
– liatris
– gladiolen
en echt nog veel meer!

Benieuwd het er nu uitziet in een video, bekijk dan mijn laatste Reel via Instagram @_floorkorte