Ideeën voor komend seizoen
admin
0 Minuten om te lezen

 

Het nieuwe moestuinseizoen komt er weer aan. Als ik naar buiten kijk, begint het bij mij zo ontzettend te kriebelen. Heb jij daar ook al ‘last’ van? Het is zo jammer dat we met veel dingen echt nog even moeten wachten tot het wat warmer is. Het weer is de afgelopen weken ineens van superkoud omgeslagen naar superwarm en heel veel zon, maar dat is ook wel verraderlijk. De kans op vorst is nog zo groot dat ik dus niet adviseer om al heel veel plantjes buiten uit te planten.

 

In de tussentijd dat ik in de winter binnen heb gezeten en dat nu ook nog steeds doe, ben ik druk in de weer geweest met het uitzoeken van nieuwe, toffe ideeën voor de moestuin, het invullen van mijn moestuin journal (een jaar in de moestuin) en het kort evalueren van afgelopen jaar.

 

Evaluatie van 2018

 

Tomaten

 

Afgelopen jaar was een goed jaar. Het was een superwarme zomer met weinig regen. Veel plantjes hebben daar ook echt onder geleden maar een aantal ook echt niet. Mijn tomaten bijvoorbeeld stonden te springen. Tomaten houden namelijk helemaal niet van veel water, dus dat was voor de tomaten die ik buiten heb groeien alleen maar heel erg gunstig. Ik had dit jaar dus veel oogst.

Muizen
Helaas had ik heel veel last van muizen, waar ik dan ontzettend van kan balen, maar wat ik ook wel weer snel los kan laten, want ik denk dan meteen: volgende jaar weer een kans. De muizen waren dol op de blue kuri pompoen, een nieuw ras dat ik dus niet heb kunnen proeven helaas, de aardbeien vruchten aten ze helemaal op en de doperwtplantjes knabbelde ze dan aan de onderkant door, terwijl het soms al planten waren van 40 cm. Ik hoop dit jaar op minder muizen.

Aardappelen
Misschien heb je het eerder al gelezen op mijn blog, maar ik had afgelopen jaar voor het eerst aardappelen in de moestuin. Dit was niet in de volle grond, maar in de aardappelpotten van elho. Ik was heel erg benieuwd of dit zou gaan werken. Er zit namelijk een dubbele wand in, waardoor je de inhoud makkelijk omhoog kunt tillen om tussendoor alvast wat te kunnen oogsten. Ik was bang dat de inhoud er makkelijk uit zou glijden, maar dat was helemaal niet zo. Door de wortelstructuur was de grond heel vast geworden, waardoor je makkelijk de aardappeltjes tussentijds eruit kon halen. Zelf had ik nooit gedacht dat ik aardappelen en tomaten in 1 tuin zou kunnen kweken. Dat kan dus wel, zonder last van de aardappelziekte (phytoftora) te krijgen. Dit is een echte aanrader dus.

Nieuwe toffe ideeën voor 2019

 

Mijn nieuwe ideeën wil ik heel graag met jullie delen. Ik word er nu al blij van als ik erover schrijf. Mijn plan is wel om de tuin ‘iets’ kleiner te maken, of vooral wat weg te trekken onder de bomen vandaan. De bomen groeien en dat merk je ook in de zomer. De zon reikt dan niet meer tot de achterste planten, waardoor deze in bloei schieten of doodgaan, wat natuurlijk superzonde is van het werk. Ik wil dit dus wat voor zijn door gewoon wat minder te zaaien.

 

Platte bak
De platte bak die nu onder de boomhut ligt met de 2 eenruiters erop, ga ik verplaatsen naar de voorkant van de tuin. Dit doe ik omdat hier dan ook meer licht bij komt en ik ook echt wat heb aan deze bak. Het is vooral een voordeel in het voor- en najaar. Je kan namelijk net wat eerder beginnen en wat langer doorgaan. Ik wil hem gedeeltelijk ingraven zodat hij minder opvalt en zodat in de zomer de groenten die erin groeien (zonder glas erop) geen last hebben van de wind.

rechter beeld komt van https://www.instagram.com/p/BrQis9JFnX-/
Kropsla
Voorgaande jaren had ik heel veel kroppen sla, maar daar kwam niet heel veel van terecht. Dit komt omdat de muizen of slakken ermee vandoor gingen. Zelf gebruik ik hier mijn kippengaas stolpen voor, maar in de periode van de groei van de kroppen sla (voorjaar) zijn de slakken zo actief dat ze gewoon door dat kippengaas heen gaan. Wat ik nu heb gevonden, zijn afdekkappen van elho. Deze horen eigenlijk op een pot, maar deze kun je natuurlijk ook in de tuin zetten als een soort mini kweekkastje per plantje. Je hebt ze in het groot en in het klein, dus ze zijn voor alle maten plant geschikt.

inspiratie stolpen 2 linker foto’s
plastic stolpen https://www.instagram.com/p/Bru5-3xl7Z-/
takken stolpen https://nl.pinterest.com/pin/417216352978014884/

 

Nieuwe rassen

 

Aubergine – Dit eet ik zelf zo vaak, maar ik heb het nog nooit zelf gekweekt. Ik dacht dat ze alleen maar groeide in een kas. Eigenlijk is dit ook zo, maar ik dacht als er tomatenrassen zijn die geschikt zijn voor buiten, zal dit ook voor aubergines zijn. En ja hoor, na wat zoeken kwam ik uit op 2 rassen: een dieppaarse en een witte. Het zijn de volgende rassen geworden:
– Halflange Violette
– Clara’ F1

 

Tomaten – ik heb dit jaar weer 10 verschillende rassen in de moestuin en ik ben ontzettend benieuwd wat het allemaal gaat worden. We zijn natuurlijk weer heel erg afhankelijk van het weer, maar ook bij wat natter weer kun je gewoon tomaten buiten kweken. De volgende rassen komen bij mij in de moestuin te staan:
– Hansa pink bumble bee – peervormige rode cherrytomaat met een tekening
– Currant Gold Rush – mini gele cherrytomaat
– Noire de crimee – middelgrote tomaat bruinkleurig
– Black cherry – bruin/zwarte cherrytomaat
– Shady lady – rode grote vleestomaat
– Garden peach – middelgrote gele tomaat
– Rose de berne – midden grote rode tomaat
– Pantano romanesco – grote rode vleestomaat
– Charlie chaplin – peervormige grote vleestomaat oranjerood van kleur

 

Kikkererwten – Kikkererwten eet ik ook zo ontzettend vaak, ik vind ze heel erg lekker. Ik wil naar een moestuin toe met alleen maar gewassen waar ik zo blij van word en die ik zelf heel erg lekker vind. Daar zijn kikkererwten een voorbeeld van. Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus dit wordt een test. Ik ben heel erg benieuwd. Ik heb voor een natuurlijke ondersteuning (zonder er gaas naast te hoeven zetten), de huttentut ‘Zuzana’ bedacht. Dit is meteen een bodemverbeteraar. Het soort ras dat ik gekozen heb voor de kikkererwt is:
– Sultano’/ ‘Liscio

 

Aardappelen – ook de aardappelen ga ik dit weer verbouwen in de dubbelwandige aardappelpotten. Vorig jaar had ik 3 verschillende rassen. Dit jaar ben ik op zoek gegaan naar vooral zomeraardappeltjes en dan in verschillende kleuren. Ik kwam uit bij de volgende rassen, deze zijn ook geschikt om in een pot te kweken:
– Red Cardinal

 

– Purple rain