Mijn boek is een half jaar uit
admin
0 Minuten om te lezen

Ik moet zeggen dat de eerste maanden na het uitkomen van mijn boek zo snel zijn gegaan. Veel mensen zeiden na de lancering 17 februari 2018: ‘dat wordt dan lekker genieten en rustig aan doen?!’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal als je het al lastig vindt om stil te zitten. Na een half jaar lang heel hard werken tot ’s avonds laat, moet je het daarna ook echt wel even geleidelijk aan afbouwen. Ineens abrupt stoppen is niet heel goed voor je mind en dat merkte ik dan ook. Is was heel onrustig en merkte dat ik dat half jaar wel veel van mezelf had gevraagd. Dat was een goed leermoment voor mezelf ????.
Daarnaast zat ik niet helemaal stil hoor. De publicaties in bladen, op websites/blogs en de lovende reacties van lezers die het boek na de lancering ontvingen, gaven mij zoveel energie. Het is toch een soort kindje. Ik was in het begin ook wel heel erg benieuwd naar alle reacties, de positieve maar uiteraard ook de negatieve. Er zitten altijd mensen bij die het anders zouden doen en deze input ontvang ik dan ook graag. Hier kan ik samen met mijn uitgever alleen maar van leren en zo kunnen we het boek verbeteren.

Ik krijg nogsteend ontzettend veel leuke reacties. Op voorhand had ik dit totaal niet verwacht. Er zijn mensen die ik zo blij heb gemaakt en die ik echt een handje heb geholpen. Uiteraard moet je het tuinieren op een gegeven moment naar je eigen hand zetten, maar een fijne basis is natuurlijk altijd goed.


Een aantal recensies via bol.com onder het boek zijn;

Inspirerend boek over moestuinieren
“Dit boek staat boordevol mooie foto’s en is daardoor erg inspirerend. Ook fijn dat het boek een stevige kaft heeft. De indeling is er per maand, wat het makkelijk maakt om je moestuin te onderhouden. De afwisseling tussen foto’s en illustraties is goed en er staan duidelijke voorbeelden in. Ik ben er erg blij mee.”

Fraai overzichtelijk boek!
“Een heel overzichtelijk boek! Mooie illustraties. Door de indeling heel duidelijk. Je krijgt direct zin om aan de slag te gaan.”

Een superboek
“Alles is zo duidelijk in dit boek, veel informatie!! Een topper”

Mooi en inspirerend boek
“Mooi boek, leuk geschreven en vrolijke illustraties. Je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan in je eigen moestuin!”

Het enthousiasme straalt ervan af
“Mooi boek, helder geschreven. Illustraties zijn wellicht iets te amateuristisch, wel lief.
Groot gemis echter in dit tuin overzichtsboek is de niet doorlopende, veelal ontbrekende, paginanummering! (Volgende druk?)”
Heb ik teveel gezegd? Ik word hier heel erg blij van!! Ook het puntje over de paginanummering was erg nuttig. Dit is in de 2de druk direct aangepast en zijn nu alle pagina’s voorzien van een nummer ????

De leukste momenten:
Je komt binnen in een boekenwinkel en je ziet daar ineens jouw boek liggen waar je maanden aan gewerkt hebt. Je komt de week erna weer in deze winkel en ziet dat de helft van de stapel er nog ligt. Dit is zo’n gek gevoel. Je weet dus gewoon dat je hier zoveel mensen mee hebt geïnspireerd, dat maakt mij heel erg blij!
Nog een mooi moment was dat ik na 2 maanden een mail kreeg vanuit de uitgever dat er een 2de druk gemaakt ging worden. Ze waren al door de voorraad heen. Dat is ook zo’n bijzonder moment dat niet te omschrijven is.

Je loopt de Dille & Kamille in en maakt een grapje: ‘het zou toch leuk zijn als mijn boek hier ook in de winkel zou liggen’. En ja hoor, daar ligt het boek op een stapel bij alle moestuinitems van Dille & Kamille. Op dat moment staat er ook nog eens een jong stel in te bladeren. Mijn dag/week kon niet meer stuk. Nu had ik weer een soort mijlpaaltje bereikt.

Ik hoop dat er nog heel veel mooie momenten gaan komen en dat iedereen vooral hun vreugde en input blijven delen met mij.

Het minder leuke moment:
Na het uitkomen van het boek willen veel mensen een samenwerking aangaan op wat voor vlak dan ook en uiteraard is dat een ontzettend leuk en een mooi compliment, want mensen zien wat in je. Ik merkte echter dat als ik voor mezelf kies en ergens nee op zeg, mensen heel erg teleurgesteld kunnen zijn. Ik wil zo dicht mogelijk bij mezelf blijven. Ik ben dit gestart omdat het mijn passie is en dat wil ik ook vooral zo houden. Als dingen echt moeten, zal er druk op komen te staan en gaat het ook heel veel minder leuke kanten laten zien. Ik werk echt alleen samen met bedrijven waar ik energie van krijg of waar ik me aan wil binden, omdat ik deze initiatieven heel erg mooi vind. Dit zijn vooral dingen waar ik zelf ook echt 100% achter sta en dat is denk ik ook de kracht. Onafhankelijk blijven, is zowel voor mezelf als de lezer veel leuker, omdat het dan uit m’n hart komt.

Op dit moment schrijf ik maandelijks (1x of 2x) voor onderstaande websites/merken waar ik allemaal achter sta:

Floorsmoestuin – dit blijft uiteraard altijd op nummer 1. Hier deel ik vooral mijn persoonlijke verhalen en moestuinupdates. Wat gaat er goed, wat ging er mis en wat kan ik hier in het vervolg aan doen? Leerprocessen laten zien, dat is wat ik wil! Dit is vooral een verzamelwebsite met heel veel content over moestuinieren waar je blij van wordt en waar je vooral wordt gemotiveerd en gestimuleerd om ook een moestuin te starten.

Pokon – op deze website deel ik mijn verhalen over moestuinieren. Ik vertel onder andere hoe ik dat doe, met welke producten je dat kunt doen en ik wil mensen vooral laten zien dat moestuinieren helemaal niet moeilijk is, maar heel makkelijk kan. Dit kan zowel in de tuin in de volle grond als op het balkon. Pokon heeft alleen maar biologische moestuingronden die een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van planten. Dat is heel erg goed, want zo kun je op een eenvoudige manier bijdragen aan een groenere wereld.

Elho – ik schrijf leuke inspirerende blogs over hoe je kunt moestuinieren in de producten van Elho. Wat ik het mooie vind van dit merk is dat zei bijna alles recyclen, hun eigen stroom opwekken en een superduurzaam bedrijf zijn met een duurzame kijk op de toekomst. De producten waarin gekweekt wordt, zijn dan wel van plastic, maar wel allemaal 100% gerecycled. (Een goed voorbeeld van onze groene ambities is de elho Green Basics gieter, gemaakt van 100% post-consumer waste materiaal. Om precies te zijn: 12 oude wasmiddelflessen.) Dat vind ik heel erg goed! Hier zouden meer bedrijven zich mee bezig moeten houden.

Stadstuinieren blog – iedere maand schrijf ik 1 keer voor de blog van stadstuinieren. Hier geeft ik korte tips of schrijf ik leuke moestuinverhalen. Het platform is speciaal voor mensen die informatie zoeken over moestuinieren. Ook is hier mijn binnenkijker te zien van 3 jaar geleden. Het is superleuk om dit terug te zien na al die jaren.

GRN United – sinds kort schrijf ik voor GRN United, een platform voor mensen met een duurzame, groene kijk op de wereld. Hier vertellen zij allemaal hun verhaal. Ik deel hier maandelijks verhalen over mijn moestuin. Dit is uiteraard ook een duurzame bezigheid die ik voor mezelf steeds meer aan het uitbreiden ben. Ik wil daarom ook heel erg graag bijdragen en helpen om steeds meer mensen hiervan bewust te maken.

Smallsteps – Sinds Augustus schrijf ik ook voor Smallsteps, een kinderopvang. Deze kinderopvangorganisatie heeft 250 locaties (BSO en Kinderdagverblijf) in Nederland. Het is een groot bedrijf waar vooral gezonde voeding, bewustwording voor de natuur voor kinderen en vooral veel buiten zijn op nummer 1 staat. Daar ben ik het totaal mee eens, het begint nota bene bij de kleintjes. Voor dit platform schrijf ik 1 keer per maand een leuke inspirerende blog voor de ouders over wat zij samen met de kinderen thuis kunnen doen op het gebied van moestuinieren.

Stadstuinieren magazine – 4 keer in het jaar schrijf ik een Column in het blad Stadstuinieren magazine, een ontzettend leuk blad dat zich toespitst op het kweken in een stad. Of dit op een balkon, in de achtertuin of op een volkstuinvereniging is, alles kan. Hierin staan tips, hele leuke verhalen en vooral een grote informatieve inspiratiebron voor de starter en de gevorderde moestuinder. In mijn columns in ieder nummer geef ik vooral moestuintips die je kunt gebruiken in deze maanden.