Mini moestuin update
admin
0 Minuten om te lezen

Mini moestuin update – Floorsmoestuin
Het is weer even geleden dat ik een update heb gegeven uit de moestuin. Zoals jullie weten maak ik inmiddels Vlog video’s via Instagram waar je ook heel veel kan volgen hoe het ervoor staat. Voor degene die dit hebben gemist een kleine tekstuele update natuurlijk samen met foto’s.

Moestuinbalkon
Ook op mijn mini balkon gaat het harstikke goed. Ik heb 4 potten staan van Elho waar ik tomaten, komkommers, aubergines en rode pepers in kweek. En dit gaat harstikke goed, op het moment gaan de tomatenplanten in de potten op het balkon veel beter dan de planten in de volle grond buiten in de moestuin.
Ik geef af en toe wat extra plantenvoeding, en wat extra water omdat ze onder een afdakje staan. Maar ik heb gewoon al een aantal komkommers kunnen oogsten. De eerste groene pepers zijn al te zien, deze moeten enkel nog rood kleuren. En de tomaten hangen er ook al aan. Ik ben zelf heel erg nieuwsgierig naar de aubergines. Wat dit is namelijk mijn eerste keer dat ik überhaupt aubergines kweek, ik heb ze nu in de volle grond en in de potten staan. Ik kom laten bij jullie terug wat er beter gaat en meer oogst op levert.

Tomaten in volle grond
Zoals ik hierboven al aangaf gaan de tomatenplanten in de volle grond eigenlijk helemaal niet zo goed, ze hebben het erg zwaar en groeien nauwelijks. De dagen dat het zo ontzettend warm was ging het super, niet al te veel water en heel veel zon en warmte. Top, maar helaas is het weer nu zo anders dat de tomaten gewoon heel erg achterblijven. Hopen op nog wat zonnige warme dagen, en dan komt het hopelijk nog goed.

Komkommers in de volle grond
Tot mijn verbazing gaat het harstikke goed met de komkommers. Ik heb me laatst weer even goed verdiept in de komkommer omdat de eerste lading om een hele rare reden niet wilde groeien, geel werd en binnen een dag gewoon dood was. De temperatuur was goed, de grond was voedzaam maar toch hebben de eerste plantjes het niet overleefd. Ik besloot om het gewoon weer te proberen maar dit keer ze net wat sneller van binnen naar buiten te zetten en net wat langer te wennen aan de temperatuur. Het zijn ontzettende gevoelige plantjes die heel erg veel van water houden. Komkommers bestaan namelijk meer dan de helft uit water. De smaak is ook veel lekkerder als je ze oogst als ze in de groeiperiode veel water gekregen hebben, tipje dus.

Zeekraal
Ik kreeg een vraag hoe het gaat met de zeekraal, daar kan ik heel erg kort over zijn. De plantjes stonden in de verkeerde potten waardoor ze in de regendagen zo ontzettend veel water hebben gekregen dat ze het helaas niet hebben overleefd, nou ja er zijn nog een paar sprietjes over. Ik heb nog steeds hoop en blijf het proberen en anders volgend jaar beter.

Bloemen
De tuin staat vol met kleurtjes, ik word er zo ontzettend blij van en de bijtjes ook. Ik heb o.a. Cosmea, zonnebloemen, Oost-Indische kers, Lupine, Phacelia, Lelies, lobelia en komkommerkruid staan. Allemaal bloemen waar de beestjes dol op zijn, en waar de tuin ook lekker van opfleurt tussen al dat groen.


Knoflook
Mijn eerste knoflook is geoogst, ik had een mooi paars ras (Purple Glazer) in September deze heb ik online gekocht bij een knoflook kweker die heel veel soorten rassen heeft. Levenvanhetland.nl is de website. Je kan heel goed zien aan het loof als de knoflook te oogsten is, het loof gaat hangen en wordt geel. Dit is altijd in deze periode van het jaar, als je ze natuurlijk in september hebt gepoot. Maand juli kun je ze knoflook dus oogsten. Hierna is het een kwestie van laten drogen, deze kun je dan op een koele plek nog zeker een halfjaar goed houden. Als je eenmaal het knoflookteentje gepeld hebt dan gaat hij snel achteruit en moet je het zeker binnen een paar dagen op eten. Lekker het schilletje eromheen laat zitten.

Aardbeien
Mijn eerste aardbeien oogst was heerlijk, de tweede en derde ook maar de allereerste van het jaar blijven het allerlekkerste vind je ook niet. Wat helemaal lekker is, is als de aardbeitjes nog warm zijn van de zon.

Courgette
De eerste courgett is ook geoogst, de gele bolcourgette nog wel. We hebben er een heerlijke gnocchi met citroen, courgette en basilicum mee gemaakt. Hier vind je het recept: Gnocchi met Citroenricotta

Pepers
Alle pepers groeien ontzettend goed, de eerste Five colour pepers die ik heb gekocht van Anchillique ze stond met haar kraam begin dit jaar op Tuinidee waar ik alle dagen aanwezig was. Wat een leuke vrouw is dat zeg, ze kweekt alle zaden zelf en heeft al jaren ervaring. Ze kon me alles vertellen over de rassen. Ik heb dit ras, de Five Colour op aanraden van haar in de tuin. Deze is niet te pittig en superleuk al die verschillende kleuren.

Overzicht
In het algemeen gaat het heel erg goed, op wat opgegeven doperwtjes en stervende zeekraal na. Ik merk wel dat het weer heel erg anders is dan vorig jaar en dat het helaas niet het allerbeste is voor de vruchtgroenten. Maar we gaat gewoon hopen op lekker zomers weer.