Moestuin update #1
admin
0 Minuten om te lezen

Ben jij ook al aan het nadenken over de nieuwe moestuin voor komend jaar? Ik in ieder geval wel. Er komen al zoveel leuke ideeën naar boven en vooral hoe het qua gevoel moet worden. Ken je dat?! Ik vind het nog best lastig om geheel op de details in te gaan, bijvoorbeeld welke soort groenten waar moeten groeien, maar ik ben nu meer bezig met de functievelden (waar wil ik wat gaan doen in de tuin). Dat is niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Anders zal er ook geen eenheid en structuur in de tuin komen. Hieronder vind je referentie beelden van ideeën die ik in de tuin terug wil laten komen. Deze laten zien welke kant ik op wil qua gevoel met de moestuin en de gewone tuin. Het zal in elkaar over gaan lopen, zodat bijna alles eetbaar wordt en we van alle ruimte optimaal gebruik kunnen maken.


Benodigde spullenen
Naast dat ik aan het bedenken ben hoe het eruit moet zien, doe ik altijd even een ronde. Wat heb ik nog en wat is nog handig om voor komend seizoen erbij te hebben? Veel spullen kun je heel goed lenen of tweedehands kopen in de kringloop, maar met sommige dingen gaat dat helaas niet. Deze koop ik dan altijd wel nieuw, maar dat is dan een bewuste keuze. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende dingen.

– Goede schep en spade
– Een kruiwagen
– Potten
– Potgrond
– Hydrokorrels
– Zaai- en stekgrond
– Vermiculiet
– Zaden
– Plek waar de zaken op kunnen komen en kunnen groeien tot grote plantjes
– Rekwerken
– Bamboestokken
– Hark
– Laarzen
– Klompen
– Snoeischaar
– Oogstmand
– Potten sparen om uiteindelijk groenten en fruit in te maken

Plannen
De grote lijnen zijn inmiddels al wel bedacht. Er zijn een aantal aandachtspunten in de tuin waar ik niet onderuit kan en waar ik dan ook een goede oplossing voor aan het zoeken ben of deze oplossing al gevonden heb.

Het geluid van de weg die naast ons huis ligt. Als je buiten lekker bezig bent, hoor je nu veel verkeer voorbij rijden. Hier wil ik een geluidswerende schutting plaatsen. Ik heb heel internet afgezocht of ik dit eventueel op een duurzame DIY manier kan doen. Daar kwamen een aantal dingen naar boven, waardoor ik uiteindelijk dacht: het moet gewoon goed gebeuren om het beste resultaat neer te zetten. Geluid kan op den duur heel vervelend worden, dus heb ik gekozen voor een systeem van Kokosystems. Ik zal hier later meer over vertellen in een aparte blog.

Het bestaande tuinhuis wil ik graag hergebruiken en niet afbreken, maar deze zal dan wel opgeknapt moeten worden en geüpgraded met dakpannen en een likje verf aan de binnen- en buitenkant.
Alle tegels in de tuin wil ik heel graag hergebruiken. Ik ben dus nu verschillende manieren aan het zoeken waardoor ik ze in de tuin kwijt kan, zonder dat ik ze moet laten afvoeren. Ik ga ze bijvoorbeeld gebruiken als een soort insectenhotel en eventueel als een ondergrond voor het grindpad.

Tekening
De tekening van de achtertuin is ook al in de maak. Dit hebben jullie misschien ook al op mijn Instagram-pagina voorbij zien komen. Het voordeel van de tekening is natuurlijk de voorpret die je eraan beleefd, maar ook om te kijken of alles wat je qua ideeën voor ogen hebt wel past. Past dit niet, dan kun je dat op papier nog makkelijk aanpassen. Als je al bezig bent in de tuin wordt dat wat lastiger ????. Ik heb eerst de maten van de tuin goed opgemeten en erna op schaal uitgetekend. Het zag er vast heel klungelig uit met een meetlint in de tuin, maar dat is toch wel het beste om dit gelijk goed te doen. Hierna kun je de functies uit gaan zetten d.m.v. functievelden op de tekening. Dit kan je doen d.m.v. kleuren of texturen, als je maar duidelijk onderscheid hebt tussen de functies in de moestuin.

Hierna kom je vast dingen tegen die je bent vergeten om te verwerken of in te tekenen. Mij helpt het heel erg om het plan met meerdere mensen te bespreken. Zo kun je het ook veel beter voor je zien of je jezelf ook in deze tuin bezig ziet zijn. Dan kun je jezelf meteen de vraag stellen: Is dit eigenlijk wel logisch ingedeeld? Waar komt de compostbak? Wil ik nog ergens een bankje kwijt om af toe lekker te genieten van het uitzicht en wil ik eigenlijk een kas in de tuin? Dit zijn allemaal makkelijke vragen die je jezelf kunt stellen.
Zelf liep ik ertegen aan dat ik dus nog ergens een compostbak en een platte bak wilde plaatsen, zodat ik in het voor- en najaar ook bezig kan zijn met de moestuin. Deze onderdelen ga ik dus nog verwerken in de moestuin.