Moestuinupdate half augustus
admin
0 Minuten om te lezen
Hallo allemaal! Daar ben ik weer, ik ben terug van een heerlijke vakantie naar Frankrijk. Ik ben samen met 4 vriendinnen 2 weken weggeweest. We stonden midden in de bossen aan het strand, lekker rustig in een tentje. Blijer krijg je mij niet; wijn, kaas, spelletjes, zon, zwemmen, de slappe lach en veel slapen. Ik was op een gegeven moment gewoon de dagen kwijt, dus dan weet je dat het echt goed zit en je in de vakantiemodus geraakt bent. Ik vind het dan altijd weer even lastig op om te starten als ik thuis ben, dus daar heb ik dan ook even rustig de tijd voor genomen.

Tuinoppas Bas

In de tussentijd dat ik op vakantie was, heeft Bas op de tuin gepast. Het was zo enorm warm en droog dat er bijna niet tegenop te sproeien was. Gelukkig heb ik, voordat ik wegging, een dompelsysteem aangelegd wat is aangesloten op het water van het slootje dat nog bij onze tuin hoort. Wij gebruiken dus geen kraanwater voor de tuin, maar pompen het water op. Al lijkt dit een klusje dat zo geklaard is, je bent bijna een uur bezig om de hele tuin en alle potten echt goed water te geven. Aangezien wij natuurlijk onze tuin pas begin dit jaar hebben aangelegd, zijn alle planten nog maar jong en hebben nog geen volwassen wortels die al tot het grondwater reiken. Daarom is het dus heel erg nodig om bij extreme droogte de plantjes wat extra water te geven.

Daarnaast hebben wij 2 regentonnen staan waar 200L per ton in kan. Doordat onze TO DO lijst zo ontzettend lang is, zijn we er nog niet aan toe gekomen om deze tonnen aan te sluiten. Alles ligt klaar, dus het is alleen een kwestie van regenpijp doorzagen en het koppelsysteem ertussen plaatsen. Dit ga ik dan ook echt komend weekend doen!

Droogte tips

Het is zo ontzettend droog geweest dat een aantal planten, en dan met name de planten in potten, het niet overleefd hebben. Ik heb hieronder een aantal tips opgesomd, zodat met de volgende droogte de plantjes niet doodgaan.

Tips voor het vervolg
– De planten in potten in de schaduw zetten als het zo megadroog en warm is. Geef ze ’s ochtends en ’s avonds water, zodat ze het hierdoor overleven.
– Heb je veel nieuwe, vaste beplanting in de tuin, houdt dit dan goed in gaten. Gaat het blad hangen, geef dan water. Doe dit altijd aan de voet van de plant. Op hele warme dagen kan dit soms wel 3 keer per week zijn. Het jaar hierna geef je net wat minder vaak water. Zo train je planten om langer zonder water te kunnen en zullen de wortels dieper gaan zoeken naar water. Dit scheelt jou in de zomer heel veel werk met water geven.
– Geef de planten, als ze slap hangen, aan het einde van de dag water. Geef niet midden op de dag water, maar wacht tot de zon weg is.
– Het beste is om met deze extreme droogte in de ochtend water te geven in plaats in de avond. Ik snap heel goed dat je het minste tijd hebt voordat je naar je werk gaat, maar ook ’s nachts is het warm en verdampt het water alsnog. Doe het in de ochtend en de planten hebben er echt meer plezier van.
– Heb je te weinig regenwater gespaard en moest je overstappen op het kraanwater, zet er dan nog een regenton naast. Je zou ook eventueel regenwaterreservoirs aan kunnen leggen en deze ingraven in de grond. Dit zijn grote silo’s waar je het water in op kan slaan en als je het nodig hebt, kun je het eruit halen. Dit kost wel geld maar het bespaart je uiteindelijk ook.
– Breng een Wadi aan in de tuin, dit is een soort poeltje met water. Hier kunnen beestjes in baden met de warmte, maar jij kun het water ook gebruiken als je te weinig hebt. En als het opeens heel hard regent, kan hier weer in weglopen. Win win win zou ik zo zeggen.
Heb jij nog goede tips die hier niet tussen staan maar die voor jou goed helpen? Plaats deze dan onder deze blog.

Bloemen explosie

De tuin staat inmiddels vol bloemen. Ik word er zo ontzettend blij van en ik merk ook dat ik stiekem veel meer bloemen dan groenten in de tuin heb groeien. Ik heb wel enorm veel fruit en de standaard groenten, maar het valt verder flink tegen dit jaar. Zo vind je allerlei soorten door elkaar. Hieronder vind je een galerij met bloemen uit de tuin.

Planten aanraders die echt heel veel bijen en vlinders lokken:

– Dropplant

– Verbena

– Dahlia
– Salvia
– Passiebloem

– Lavatera

– Kogeldistel
– Kardoen

– Anemone

Moestuin

De tomaten groeien goed in de kas, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik er meer van verwacht had. Mij is altijd verteld dat in een kas de opbrengst van de planten hoger is dan in de volle grond. Op het moment heb ik het idee dat het de voorgaande 7 jaren in de volle grond veel beter gegaan is. Dit kan natuurlijk ook aan het soort zomer liggen, dus laten we het daar maar op houden en volgend jaar gewoon weer proberen. Ik mag verder niet klagen, want er is genoeg te oogsten en nog genoeg te kleuren.

Ik heb al een aantal heerlijke courgettes kunnen oogsten en er zitten er ook nog een aantal aan de plant. Courgettes blijven gewoon toppers, want het vereist weinig onderhoud en geeft veel oogst. Hetzelfde geldt voor de pompoenen en deze doen het ook weer top. Ik heb op het moment 3 pompoenen gespot.

De bieten, wortels, pepers, paprika, aardappels, komkommers, schorseneren en snijbiet staan er goed bij. Een aantal plantjes zijn doorgeschoten naar bloemen maar dit laat ik gewoon staan. Het is ook wel leuk dat hier nog wat beestjes van kunnen genieten.

De palmkool is helaas flink aangetast door de rupsen. Ik heb dit gewoon lekker laten gebeuren, omdat ik weet dat later in het seizoen de rupsen weg zijn en de plant weer nieuw blad aanmaakt, wat ik alsnog kan eten. Ik maak er altijd lasagne mee, heerlijk met tomaten en kaas ???? wel de nerven eruit snijden, want die is heel erg hard en taai.

Ook haal ik iedere ochtend nog een heerlijk mandje vol fruit uit de tuin, mijn geluk kan niet meer op. En hopelijk binnenkort wijn maken van deze druiven, heb jij tips over zelf wijn maken? Laat het vooral hieronder achter.

Evaluatie aanleg tuin

Ik ben heel erg blij met de tuin op het moment. Het is supergroen, wordt met de dag groener en is lekker overzichtelijk. Wel merk ik sterk dat ik te weinig ruimte heb. Je zult nu wel denken: “Meid je hebt 110 m2 achtertuin, is dat niet genoeg?” Ik merk dat ik dit jaar veel aandacht besteed heb aan de vaste border, die dan ook erg groot is. Het moestuingedeelte is naar mijn idee veel te klein, waardoor ik ook niet alles kwijt kon wat ik wilde. Ik heb dus besloten om volgend seizoen de indeling wat om te gooien en flink wat paden weg te halen. Het ziet er allemaal leuk uit, maar heel veel van de paadjes gebruik ik niet en zijn dus heel erg overbodig. Ik zeg altijd maar zo: “Een tuin is nooit af en verandert ieder jaar.” Zo zal het bij mij ook gaan met de indeling. ???? Bij mij is het sowieso niet snel goed genoeg, dus dat gaat nog wel even duren.

Daarnaast mis ik ook echt nog een groene overkapping die natuurlijke verkoeling geeft. Er is zoveel zon dat het soms gewoon echt veel te warm is. We hebben een tuin op het zuiden dus alle momenten van de dag is de zon aanwezig. Dit is heerlijk, maar op te warme dagen is het iets te warm. Hier ga ik rustig over nadenken en zodra ik hier ideeën over heb, zal ik dit uiteraard delen.