Moestuinupdate half juni
admin
0 Minuten om te lezen
Ik neem je weer even mee de moestuin in. Wat wordt het groen. Kunnen jullie mijn tuin nog herinneren toen ik begon met de transformatie ervan? Wat ben ik trots, want onderstaand resultaat heb ik samen met Bas mooi voor elkaar gekregen in 3 maanden tijd. De laatste maand was het vooral chillen en wachten, maar ik ben zo blij dat wij in de tijd dat we binnen moesten blijven i.v.m. het stomme Coronavirus een tof project hadden om aan te pakken. Daar hebben we nu met alle zonnestralen heel veel plezier van. Ik wilde even een shout-out doen naar Bas ????, want zonder hem (en zijn kracht) hadden die tegels nog steeds in de tuin gelegen, haha.

Instagram + nieuw boek
Volg je me al op Instagram trouwens? Zo niet, dan moet je dat zeker even doen. Via mijn stories deel ik bijna iedere dag wel een leuke update d.m.v. een foto of korte video. Deze blijven 24 uur zichtbaar. Even om in te haken op het Instagram-verhaal; Ik krijg vaker de volgende vraag/opmerking waar ik nu ook even antwoord op zal geven: ‘Ik lees met plezier alle tips via de stories op Instagram, maar kan ik later deze dingen ook nog ergens terugvinden?’ Hierop kan ik het volgende antwoorden: Jazeker, samen met Kosmos uitgevers ben ik bezig met een nieuw boek. Hier komen weer heel veel nieuwe tips en tricks in te staan. Dit boek zal in februari 2021 verschijnen, maar hier hoor je later meer over ????

Fotogalerij
In onderstaande foto’s zie je van alles voorbijkomen, waaronder heel veel groen en zelfs al wat kleur. De eerste bloemen zijn al te vinden of zelfs helaas al uitgebloeid.

De Bulgaarse ui bijvoorbeeld, deze heb ik dit jaar voor het eerst in mijn tuin. Ik heb deze gekregen van mijn pa en dit is echt een aanrader voor iedereen. Het is echt een bijen- en hommelmagneet.
Bloemen van doperwten, kapucijners, tuinbonen, aardbeien, appels, viooltjes, vingerhoedjeskruid, komkommerkruid, lavendel, lupine, stinkertjes, bloeiende sterjasmijn, Allium, dropplant (uit de zadenbox) Phacelia, pepers en passiebloem heb ik al gezien in de tuin.

Vergeet de tomaten niet te dieven. Op onderstaande foto’s zie je wat een dief is en wat niet. Ook vind je hier meer over in mijn boek ‘de Moestuin’ op blz. 119 & 132

Houd alle plantjes verder goed in de gaten, want door de warmte en de regen gaat het ineens hard. Dat geldt ook voor het onkruid of de plantjes op de verkeerde plek.

Verder gaan de klimmers tegen de nieuwe schutting ook als een speer. Wat dacht je van de hop, sterjasmijn en wilde wingerd?

De eerste heerlijke aardbeien heb ik al kunnen oogsten. Ik heb aardbeien in de kas in een hangpotje en buiten onder het DIY-kippengaashuisje. Vooral voordat de vruchten kleuren, en dus ook de vogels aantrekken, is het belangrijk om deze af te dekken. Bij de aardbeien heb ik dit gedaan met gaas. Later zal ik dit ook doen bij de blauwe en roze bessen. De frambozen en de bramen hebben net zoals de Japanse wijnbessen zoveel stekeltjes dat de vogels er grotendeels af zullen blijven. Dit scheelt weer afdekken. Natuurlijk moet je het echt in de gaten houden, want zijn de vogels bij jou in de buurt heel erg actief, dan kun je er misschien toch netten overheen doen. Kies dan voor netten die opvallen, zodat ze er niet in verstrikt raken en check het net vaak genoeg.

De eerste ontpopte tuinbonen zijn ook al te vinden. Je ziet de peulen hangen en hierin zitten de tuinboontjes verstopt die ik later nog dubbel moet doppen.

Oplossingen voor droogte
Wat zijn het warme weken geweest. Het was zo ontzettend droog in de tuin dat ik allerlei ideeën ben gaan bedenken, zodat ik deze de komende droogte, die vast en zeker na deze kleine minibuitjes weer zal komen, toe kan passen. Oplossingen voor deze droogte zouden kunnen zijn:

Mulchenen – het aanbrengen van een bedekkende laag op de bodem. Dit kan van grasmaaisel, oud blad, houtsnippers, cacodoppen, stro of takken zijn. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel kan verdampen en dat de planten dus minder vaak water nodig hebben. Voor planten in de potten is dit helemaal handig.

Water opvangen – regenwater is het allerbeste voor onze plantjes maar helaas hebben we dit veel te weinig. Zet daarom een regenton neer, zodat je het water dat valt ook meteen kunt opvangen. Zo kun je op de warme dagen geen kraanwater, maar regenwater geven. Door het regenwater kunnen de wortels van de planten veel beter de voeding opnemen die er in de grond zit. Dit is zeker een win-situatie dus. Zelf kies ik er altijd voor om water uit de regenton te geven met de gieter. Je hebt tegenwoordig zelfs variaties dat je er de tuinslang op aan kunt sluiten, dus dat is superhandig. Het klein tipje: loopt de regenton over, zet er dan gewoon een ton bij ????

Dompelpomp aansluiten in het slootjeje (uiteraard enkel als je hier voorzieningen voor hebt). Zelf hebben wij in Boskoop heel veel watertjes. De helft van het watertje hier is ook van ons, dus ik mag hier mee doen wat ik wil. Je kunt het watertje niet zien als je in de tuin staat, want deze bevindt zich achter de schutting. Het was wat lastig om de schutting in het midden van de sloot te zetten, dus hebben we ervoor gekozen om dit stukje niet te betrekken bij de tuin. Wel heb ik besloten om de planten water te geven met het water dat uit het slootje komt. Dit is tenslotte regenwater, waar dus geen kalk in zit. Ik heb gekozen voor een dompelpomp voor troebel water. Deze ligt in een oude wasmachinetrommel, die is vastgemaakt aan een aantal palen, zodat hij niet zinkt en wegdrijft (al zal hij niet snel wegdrijven aangezien het best wel zwaar is). Hier volgt later een losse blog over om even uit te leggen wat ik nu precies heb gedaan, mocht je dit ook aan willen leggen.

Druppelslang installerenen – je zou in plaats van het water geven met de sproeier ook een druppelslang aan kunnen leggen tussen je planten. Deze slang geeft geleidelijk aan water af en zorgt ervoor dat je planten dus enkel water krijgen aan de voet van de plant in plaats van op het blad, wat namelijk ook veel beter is voor de planten. Net zoals de dompelpomp volgt hier later wat meer uitleg over.

Regenmeter – ik heb sinds kort een regenmeter van de Wiltfang in de tuin. Zo kan ik precies zien hoeveel er gevallen is en of ik dan nog bij moet sproeien of water moet geven. Het wil namelijk niet altijd zeggen dat na een ‘bui’ er genoeg gevallen is voor iedere plant. De ene heeft ook meer nodig dan de andere, helemaal met van die warme dagen.

To Do’s voor komende tijd
Het is vooral wachten en hopen dat we nog wat natte dagen gaan krijgen, zodat de regenton wordt gevuld en de grond wat extra water op kan nemen. Daarnaast heb ik nog wat extra klusjes in de tuin waar ik jullie later nog wat meer over zal vertellen ????.
– De kas krijgt gordijntjes voor de verticale ramen. Het dak is inmiddels voorzien van rieten matjes om de eerste felle zonnestralen tegen te houden. Ik merk dat de plantjes die voor de ruiten staan het veel te warm hebben, dus daar moet ik dan wat aan doen.
– De blauwe en de roze bessen krijgen een kooi. Zodra de besjes gaan kleuren zitten de bessenstruiken binnen no time vol met vogels. Het is natuurlijk ontzettend fijn dat de vogels in je tuin helpen opruimen, maar het is wel jammer als ze al je oogst opeten.
– Losse potten in de schaduw worden nog gevuld met speciale schaduwplanten.
– Aan de zijkant van het huis wordt de tuin verder afgemaakt. Zodra de steigers langs het huis weg zijn, kan ik daar ook weer mee verder. Ik kan niet wachten ????
– Er gaan nog wat bloembollen de grond in, waaronder een Oxalis (eetbare bloem) en 3 soorten Dahlia’s
– Watertonnen aansluiten.