Moestuinupdate herfst 2021
admin
0 Minuten om te lezen
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste tijd maar weinig klusjes in de tuin doe. Ik ben meer een warmweer moestuinder en ik geloof er heel erg in dat de tuin ook de rust nodig heeft net zoals ik af en toe. De bodem met rust laten en zijn gang laten gaan. Wel ben ik er te vinden voor ontspanning, gewoon een rondje door de tuin, afleiding zoeken als er even wat minder leuke dingen gebeuren in het leven waar iedereen wel eens last van heeft. Het enkel kijken naar de tuin, de verandering zien in de seizoenen en ook terugdenken aan het afgelopen seizoen zijn dan vaak de gedachte die door mijn hoofd gaan, of gewoon even lekker niks.

Foto’s gemaakt door; Hanke Arkenbout

Ik heb niet helemaal stil gezeten want ik houd de tuin ook nog wel in de gaten en ik kijk heel erg naar de momenten wanneer je het beste kan planten, wat bepaalde onderdelen in de tuin nodig hebben en waar ik wat verbetering aan kan brengen zodat het volgend jaar optimaler draait zonder dat ik al te veel hoef bij te springen. Een groene levendige tuin die op zichzelf draait zonder dat je rigoureus hoeft in te grijpen is dan ook wel mijn doel. De natuur kan het heel goed zelf regelen namelijk.

Naast enkel kijken en niet te veel doen zijn er wel een aantal klusjes die ik heb uitgevoerd of die komende tijd op de planning staan als ik zin heb om lekker in de tuin te rommelen. Hieronder geef ik je een kleine update.

Wormenbak

Het gaat erg goed met mijn wormenbak, hij staat buiten en ik heb er zelfs als wormenthee van kunnen tappen? Wormenthee? Dat is het vocht wat zich verzameld helemaal onder in de bak, dit kun je gebruiken als vloeibare plantenvoeding voor de planten binnen en buiten.

In het begin vond ik het erg lastig hoeveel ik de wormen ‘te eten’ moest geven. Nu gaat dit eigenlijk vanzelf en bekijk ik de bak iedere keer als ik hem opendoe. Als ik zie dat de gftresten die ik er de vorige keer in heb gedaan al bijna op zijn dat ik er wat extra bij moet doen. Er is niet echt een gewicht of hoeveelheid aan te hangen als tip. Het is ook heel erg afhankelijk van het weer, in de zomer zijn ze een stuk actiever en eten meer dan in de wintermaanden als het erg koud kan worden. Lees hier meer over mijn type wormenbak.

Mijn wormenbak heb ik inmiddels in de kas gezet waar het een stuk warmer wordt. De wormen zijn enkel actief als de temperatuur boven de 10 graden is. Je kan ze in de winter dus ook beter niks geven, als de temperaturen in het voorjaar weer oplopen kun je weer wat in de bak toevoegen.

Nieuwe haag

In de voortuin hebben wij vorige week een groen haagje geplaatst, niet alleen om wat meer privacy van de straat te hebben maar ook om nog meer vogeltjes aan te trekken in de tuin. Een dichte haag, ook in de winter, bied veel vogels een schuilplaats maar veel groenblijvende hagen geven in de zomer ook bessen of bloemen. Wij hebben gekozen voor een liguster. Vogels zijn dol op de besjes en als de plant in het najaar plant heb je er het volgende seizoen al plezier van.

Het is nu de tijd om deze te planten, een groot voordeel is dat je nu bij de kweker kluitgoed kan kopen. Dit zijn planten met kale wortels, deze zitten dus niet in pot en zijn makkelijker uit te zetten. Een groot voordeel is dat deze een stuk voordeliger zijn. Doordat je deze planten nu plant zullen ze deze winter kleine haarworteltjes aanmaken en zich al goed thuis voelen om komend voorjaar lekker groen uit te lopen. Als tip van mijn pa kreeg ik ze in het voorjaar (maart) een stuk korter te snoeien. Zo zullen ze vanaf daar weer uitlopen en veel voller en dichter worden zodat de onderkant van de haag ook lekker dicht is. Wat extra bijmesten in het voorjaar is zeker een aanrader. Zo krijgen ze een goede groeispurt. Het jaar erna kun je de haag dan in het voorjaar lekker uit laten lopen zodat hij bloesem aanmaakt voor de bijen en later bessen voor de vogels.

Bloembollen

De bloembollen zitten bijna allemaal in de grond tot het einde van het jaar heb je hier de tijd voor, zitten ze nog niet in de grond bij jou? Dan kun je deze natuurlijk nog bestellen of kopen bij een kweker of tuincentrum. Zelf heb ik enkel gekozen voor biologische bloembollen, deze bollen zijn niet bespoten bij het vermeerderen en zijn dus veel beter voor de natuur. Helaas worden er bij de teelt van bloembollen heel veel gifstoffen gebruikt waar heel veel mensen geen weet van hebben. Ik tuinier zoveel mogelijk biologische waar kan, dus reguliere bloembollen sla ik liever over. Natural bulbs & Sprinklr

Nu is het tijd voor de voorjaarsbloeiers, de zomerbloeiers zoals de dahlia’s, gladiolen, lelies etc. plant je pas als het weer warmer wordt (mei) maar de vroege bloeiers poot je juist nu. In februari kan je dan al de eerste kleurtjes boven de grond zien komen. Ik krijg dan meteen alweer zoveel zin in het voorjaar.

Bij mij in de tuin zullen volgend seizoen de volgende bloemen boven komen:
– Blauwe druifjes
– Tulpen
– Narcis
– Puschkinia

– Spaanse hyacint
– Breedbladige vogelmelk
– Blauwe anemoontjes
– Prairielie
– Allium
– Krokussen

– Camassia
– Fritillaria

Cosmea bloem

Wonderbaarlijk vind ik het, de cosmea zijn heuse struiken geworden hier in de tuin. In het voorjaar heb ik ze regelmatig terug geknipt zodat ze splitsen op de plek waar je ze gesnoeid hebt. Ze maken daar meer uitlopers aan wat uiteindelijk dus resulteert tot nog meer bloemen, misschien wat later dan normaal maar we hebben er nu heel veel plezier van. Veel bloemen zijn er niet meer in de tuin maar ik haal nu nog wel iedere week een bosje cosmea ’s uit de tuin voor in de vaas. Een dikke aanrader dus voor bij jou in de moestuin of siertuin komend seizoen.

De zaden zijn afkomstig van mijn eigen sierbloemen zadenbox. Deze vind je in mijn webshop.

Vogels en insecten

We hadden al een aantal vogelhuisjes hangen maar hier heb ik er nog een aantal aan toegevoegd. Een speciaal huisje voor het roodborstje en voor de winterkoning. Ik ben er even voor gaan zitten en heb gekeken welke vogels er vooral te vinden zijn bij ons in de tuin. Hiervoor heb ik speciale vogelhuisjes gekocht, want wist je dat iedere vogel een ander huisje en formaat wenst. Op de website van de vogelbescherming kun je hier nog veel meer over vinden.

Ook hebben we een aantal voederbakjes staan en hangen voor de kleinere vogeltjes. Vetbollen in een houder en een mix aan pitten en zaden in een handige voerbak op stok (gardena). Verder laat ik ook alle uitgebloeide planten gewoon staan in de tuin, veel vogels kunnen hier nog de zaden vanaf halen tot het kaal is.

Overige klussen voor de winter

– Aanharken van bladeren op de paden en dit gebruiken als bodembedekking (mulch) in de moestuin. De bladeren in de borders laag ik lekker liggen, dit is een natuurlijke mulchlaag. Lees hier meer over mulchen.

– Zodra er vorst op komst is leeg ik de regentonnen, als water bevriest zet het uit, je kunt dus wel raden wat er gebeurt als het water erin laat zitten. Ik heb 3 tonnen van 210L, je zou denken, wat zonder om dit weg te doen. Maar na een goede regenbui zitten deze zo weer vol. Ook de buitenkraan kun je afkoppelen en de tuinslang opbergen in de schuur.
– Tuingereedschap schoonmaken en opbergen in de schuur. Ik heb altijd een schepje en een schaar in de kas liggen en er slingeren hier en daar nog wel wat andere dingen rond. In deze vochtige en koude periode zou ik dit lekker allemaal invetten, droogmaken en opbergen in de schuur. Zo gaat het niet roesten en heb je er volgend jaar weer plezier van.

– Als alle bladeren van de peren en appelboom eraf is kun je deze snoeien.
– Wil je planten in de tuin verplaatsen dan zijn de dagen dat de planten in rust zijn, nu dus, het juiste moment. Dit doe je niet in de vorstperiode.

– Heb je nog planten in de kas staan? Vergeet deze geen water te geven, ze hebben natuurlijk veel minder nodig dan in de warme zomer maar af en toe een slokje water vinden ze erg lekker.
– Lees je alvast in voor het nieuwe seizoen. Dan kunnen een van mijn boeken natuurlijk niet ontbreken, wat dacht je van ‘De Moestuin’ of ‘De groene tuin’ zo start je het seizoen helemaal voorbereid. De boeken zijn te koop via mijn webshop of je online of offline lievelings boekhandel.