Moestuinupdate Mei Nr 2
admin
0 Minuten om te lezen

Zoals jullie misschien hebben gezien, was er afgelopen zondag weer een live uitzending vanuit mijn moestuin. Ik heb heel wat besproken en wat tips gegeven. In deze blog zal ik het ook tekstueel nog even toelichten. Volg je mijn Instagram profiel nog niet voor de wekelijkse live update uit de moestuin? Volg mij

dan snel ????

Het gaat heel goed in de moestuin, maar met sommige plantjes gaat het net wat minder. Sommige plantjes zijn helaas opgegeten, hebben toch een klap gehad door de temperatuurverschillen of hebben het juist heel erg naar hun zin.

Er zijn heel veel mooie, paarse bloemen in de tuin te vinden waar ik heel erg blij van word. De allium staat mooi in bloei en de blauwe anemoon ook. Prachtig zijn ze. Je merkt ook dat er veel meer beestjes te vinden zijn in de moestuin en dan bedoel ik vooral bijen, vliegen, rupsen, zweefvliegen, vogels, wespen, spinnen, pissebedden, mieren, muggen, muizen en luizen. Ik ben er waarschijnlijk wat vergeten, maar dit zijn wel de beestjes die het meeste voorkomen. Ik doe eigenlijk niks om deze beestjes te verjagen, maar dan merk je wel dat dit ten koste gaat van de plantjes en uiteindelijk jouw oogst. Dat is toch wel jammer, maar gelukkig blijft er nog genoeg over.

De planten die het op dit moment wat zwaarder hebben, zijn vooral de komkommers, meloenkomkommers, cucamelons en augurken. Ik ben aan het onderzoeken wat ze hebben, want het kan misschien liggen aan de samenstelling van de grond. Ik heb 2 maanden geleden de grond voorzien van compost. Deze planten behoren tot de vruchtgroenten. Vruchtgroenten houden van veel voeding, maar toch is er iets niet helemaal goed gegaan. Het kan ook zijn dat de planten het toch wat moeilijk hebben met de temperatuurschommeling van de laatste tijd. Te weinig water zal het niet zijn, want dat krijgen ze om de 2 dagen heel erg veel. Als ik erachter ben wat het probleem is, dan horen jullie het uiteraard.

Helaas heb ik dit jaar last van muizen en ook wel van slakken. De slakken vielen eigenlijk wel erg mee, maar je ziet dat de muizen nu toch wel flink in de weer zijn. Ook de slakkensporen zijn goed te zien in de tuin. Helaas zijn ze aan mijn palmkool en bimi begonnen, wat heeft geresulteerd in kale plantjes. Ook mijn citroenverbena en sommige doperwtenplanten zijn al wat aangegeten. Ik heb er genoeg staan, dus ik hoop dat ze dan van die andere afblijven. We gaan het meemaken.

Ik heb afgelopen weekend ook de laatste plantjes uitgeplant in de moestuin:
– Zinnia
– Surinaamse peperplant
– Gele en rode paprikaplanten
– Klimcourgette (De Bolster)

Nu staat eigenlijk alles erin en nu is het vooral wachten, water geven en het onkruid blijven verwijderen. Houd ook je plantjes natuurlijk goed in de gaten, want als er wel heel veel beestjes je oogst opeten, zou ik hier maatregelen tegen treffen, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedere hap. Ook beestjes mogen iets mee-eten vind ik. Gebruik trouwens vooral geen gif, want gif zakt in de grond en dat eet je uiteindelijk zelf ook weer op. Dat is dus niet zo fijn voor jou en de natuur.

We zijn nog niet klaar met de beestjes, want een aantal tuinbonen zitten ook dit jaar weer vol met de zwarte bonenluis. Je kunt er van alles tegen gaan doen, bijvoorbeeld heel heftig sprayen, maar dat moet heel erg vaak. Een mix van warm water en groene zeep werkt wel, maar ik heb het tot nu toe gewoon zo gelaten. De luizen zuigen wel energie uit de plant, maar het is niet zo extreem dat de oogst mislukt. Het gaat iets minder snel, maar oogsten zul je zeker nog kunnen doen. Zorg dat je bij genoeg bloemtrossen de top afbreekt.Dit is er in grote lijnen op het moment aan de hand in de moestuin. Nu is het veel wachten en lekker genieten van het mooie weer ????