Moestuinupdate Mei Nr 1
admin
0 Minuten om te lezen

De afgelopen weken is er ontzettend veel gebeurd in de moestuin. Zoals je misschien wel hebt gemerkt, ga ik 1 keer per week in de moestuin live via Instagram (woensdag). Op deze momenten neem ik je mee de moestuin in en laat ik je zien wat er allemaal gaande is. Mocht je dit gemist hebben, volg dan mijn profiel op Instagram. Daarnaast vind je hieronder een verslag wat er allemaal is veranderd en wat ik heb gedaan.

Gezaaid tot nu toe
Eigenlijk is bij mij in de moestuin nu alles gezaaid wat er te zaaien valt. Er zijn nog wat laatkomers zoals andijvie en paksoi, maar deze worden pas gezaaid als mijn doperwtjes en kapucijners weer uit de moestuin verdwijnen. Zover is het gelukkig nog niet.

Eerste oogst
Er was zelfs al wat te oogsten in de moestuin en dat is zo’n gelukzalig moment. De allereerste oogst van het moestuinseizoen smaakt altijd naar meer! De radijsjes, mijn echte favorieten in het voorjaar, hebben de keuken niet gehaald, want ik heb ze meteen in mijn mond gestopt, haha. Mocht je ook heel veel radijsjes geoogst hebben, weet dan dat je het loof niet weg hoeft te gooien. Dit kun je namelijk eten. Maak er een lekker soepje mee, een pesto of geef het aan je konijntje ????

Ook de pluksla en bieslook zijn gereed om te eten. Zelfs de jonge blaadjes sla kan ik al lekker door de salade doen of op brood.


De eerste bloemen
De bloemen hebben we heel hard nodig, want na de bloemen komen er vruchten (als ze bevrucht zijn). Ik heb de eerste bloemen al gespot in de tuin en dat is een feestje. De bloemen van de komkommers en augurken heb ik al gezien. De bloemen van de bieslook kun je trouwens ook eten!
De eerste tuinboonbloemen, supermooie witte met zwarte bloemetjes, heb ik ook al gespot. De alliumbollen komen op en ook de bollen bijenmix die ik pootte dit jaar komt op. Dat rondje in het midden van de moestuin wordt zo leuk dit jaar! Verder had ik nog een aantal mooie losse potten over, waar vorig jaar mijn bessenstruiken in stonden. De bessenstruiken staan namelijk inmiddels in de volle grond uit geplant. Deze potten heb ik gevuld met lobelia’s, begonia’s en blauwe hanggeraniums. Het is lekker cliché, maar ik vind het allemaal hele mooie, fleurige bloemetjes ????. Dit jaar heb ik ook Lupine gezaaid. Dit is een plant met bloemen waar heel veel bijen op afkomen en deze plant verbetert ook meteen de bodem. Je slaat dus 2 vliegen in 1 klap.


De fruittuin
Waar ik zo ontzettend blij van word, zijn mijn fruitstruiken, fruitboompje en aardbeienplantjes. Afgelopen najaar heb ik de tuin aangepakt (lees de blog hier) en het slaat allemaal heel goed aan! Het is altijd aftasten of de samenstelling van de grond wel geschikt is. Uiteraard kun je dit laten testen en het geheel verbeteren, maar ik vind het juist ook goed om te kijken wat de grond zelf te bieden heeft. Mocht later blijken dat de grond toch te arm is of de compost die ik er doorheen heb gemengd niet voldoende was, dan voeg ik er nog wat biologische voedingsstoffen aan toe.

De blauwe bessen, rode bessen, kruisbessen en aardbeien hebben allemaal hun bloemen al laten zien. Zelfs de eerste vruchten vormen zich al. Nu moet je ze op tijd afdekken, zodat de vogels er niet mee vandoor gaan, want dat zou toch zonde zijn.


DIY schoenenborstel
Dit ding is ideaal. Ik loop heel vaak met mijn gewone schoenen (sneakers met grof profiel) door de moestuin heen. Dit betekent dat er veel grond onder mijn schoenen blijft zitten. Dit klop ik al lopend uit op het stenen pad van mijn ouders. Ze gaven aan dat ze dit wat minder prettig vinden omdat er, door de goed gevoede grond die ik tussen de stenen loop, heel veel onkruid en mos ontstaat. Zo startte ik het idee van deze superhandige borstel. Je kunt ze uiteraard ook kant en klaar kopen in de winkel, maar dit is veel leuker. Ik heb 4 bezems met harde haren gekocht en mijn pa heeft ze op deze manier op een plank gemonteerd. Tadaa, de schoenenborstel is geboren.

Van binnen naar buiten
Ook zijn alle plantjes afgelopen week verhuisd naar de platte bak in de moestuin om ze af te harden. Doordat ze in deze bak staan, hebben ze kunnen wennen aan de temperaturen van buiten en dan voornamelijk aan de nachttemperaturen, want deze kunnen nog best wel laag zijn. Deze temperatuur is in ieder geval anders dan in het warme huis. Het was een hele opgave om de planten bij de tuin te krijgen, want ik woon ca. 15 min rijden van de moestuin vandaan, maar met de auto ging dit super. Alle planten die al wat groot en lang geworden waren (de tomaten en de komkommers), had ik veilig ondergebracht bij elkaar en alvast gestut met stokjes.

Helaas is er 1 tomatenplant gesneuveld. Dit gebeurde mij al eerder, dus ik weet dat ik altijd wat extra moet zaaien. Dat had ik aan het begin van het seizoen dan ook gedaan, dus er is geen reden tot paniek ????

Uitplanten maar
Afgelopen weekend is alles uitgeplant in de volle grond. Wat had ik er een zin in zeg!! Dit is ook wel een moment waar je naartoe leeft. Alle plantjes die je binnen al maanden aan het opkweken bent, kunnen dan eindelijk naar buiten om daar verder groot en sterk te worden om uiteindelijk een lekkere oogst te kunnen leveren. Er was al heel veel direct in de volle grond gezaaid, maar alle andere groenten, vooral de vruchtgroenten, konden dan nu ook naar buiten.

Na het verwijderen van de potjes rondom de aarde heb ik ze even ondergedompeld in een emmer met water. Zo slaan ze alvast wat extra water op en zullen ze makkelijker aanslaan. Dit geldt eigenlijk voor alle planten, want een extra reserve in het begin is nooit verkeerd. Mochten er al wat dorre bladeren aan de plantjes zitten, haal deze er dan gewoon vanaf. Dit kan geen kwaad, maar zorg wel dat je niet de top niet afbreekt. Dan zal het plantje namelijk niet meer verder groeien.

De tomatenplanten waren dit jaar flink gegroeid en ook heel sterk geworden. Omdat deze tomaten zo hard gaan, waren ze ook echt toe aan hun nieuwe omgeving. De bamboestokken met een touw eraan had ik al in de grond staan. De planten heb ik wat dieper in de grond uitgeplant. De onderste bladeren heb ik eerst van de planten afgehaald. Daarna heb ik een diep gat gegraven, zodat ze een stuk dieper in de grond zitten dan dat ze in eerste instantie in het potje zaten. In het gat heb ik wat extra potgrond gedaan en daarna heb ik ze in de grond uitgeplant. De onderkant van het touw heb ik aan de onderkant van de plant geknoopt en de plant zo ver mogelijk om het touw gewikkeld, zodat ze niet omvallen of knakken bij een harde windvlaag.De augurken, komkommers, cucamelons en meloenkomkommers heb ik uitgeplant langs een rekwerk. Dit rekwerk had ik al eerder opgebouwd met bamboestokken als staanders. Deze planten klimmen zelf omhoog d.m.v. grijpertjes. Door ze af en toe een handje de goede richting op helpen, gaat het altijd goed.