Planten en bloembollen voor insecten
admin
0 Minuten om te lezen

Insecten in de moestuin

Ik vind het heel erg belangrijk dat de beestjes voorop staan in de moestuin, maar waarom nou eigenlijk? Niet alleen omdat ik het zo leuk vind als ik ze zie en hoor vliegen om me heen maar met name, zonder insecten en beestjes geen moestuin.

 

Ze zijn echt onmisbaar
Helaas worden deze beestjes bedreigd en neemt de hoeveelheid drastisch af in de wereld, en dit zal ook bij jou in de tuin zijn. De afgelopen dertig jaar is 75 procent van alle insecten in de wereld verdwenen. Ook bijen en hommels hebben het echt heel erg zwaar. Als we ze geen handje gaan helpen, zullen ze uitsterven en dan hebben we een serieus groot probleem. Ze spelen namelijk een essentiële rol in de voedselketen.

 

Wat is nou het nut van deze beestjes
Als we het weer wat kleiner trekken en kijken wat het nut is van deze beestjes in de moestuin dan is het allemaal wat makkelijker uit te leggen vind ik daarom heb ik het nu weer over de moestuin.

 

Insecten hebben heel veel voordelen, en zijn echte helpers.

 

– Het zijn bestuivers van heel veel bloemen en ze leveren ons veel oogst op. Dit is niet alleen voor ons maar ook voor veel vogels en andere dieren die in het wild leven belangrijk.

 

– Deze kleine beestjes fungeren als voedselbron voor weer andere kleine beestjes. Bijvoorbeeld een lekkere maaltijd voor muizen, mieren en spinnen.
– Ze ruimen de tuin en bodem netjes op; ze verwijderen dode dieren en planten.
– Het zijn echte bodemverbeteraars; ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft waardoor planten er beter in kunnen groeien, voeding op kunnen nemen en het water goed weg kan zakken.

 

Planten voor insecten

Bloembollen voor insecten

Alle bloembollen die zijn gebruikt komen van Natural Bulbs, alles is biologisch en daarom ook goed voor de natuur.

 

Waarom biologisch

Nog als laatste. De vraag die ik vaak krijg, “Waarom zou ik biologisch kiezen want ik ga er toch niet van eten?” Nee dat klopt maar de beestjes wel. Je wilt de bijen, hommels en vlinders wel gifvrij nectar en stuifmeel geven en al helemaal als het zich in jouw tuin bevindt, tenminste dat vind ik. Ik moet zeggen dat ik jarenlang hier niet zo mee bezig was, ook omdat ik me er niet zo in had verdiept toen kocht ik ook gewone beplanting en bollen. Maar hier wordt gewoon heel veel gifstoffen bij gebruikt om deze planten en bollen uiteindelijk te kunnen verkopen. Al deze stoffen trekken in het grondwater en vervuilen uiteindelijk niet alleen ons water maar ook alles eromheen, de beplanting, beestjes en ga zo maar verder.

 

Het is eigenlijk een virtueuze cirkel waarbij alles effect op elkaar heeft. Bij de teelt van de bloembollen en knollen die natural bulbs verkoopt bijvoorbeeld, wordt alleen maar natuurlijke mest of compost gebruikt. Er wordt geen bestrijdingsmiddel gebruikt. Dit is dus veel beter voor de natuur.

 

Ook de opmerking ‘maar het probleem is zoveel groter, als ik alleen kies voor bio en de buurvrouw niet waarom zou ik het dan doen, het heeft dan geen effect.’ De reden waarom ik het doe is omdat ik dan volmondig aan kan geven dat ik bijdraag aan het vergroenen van de aarde in zijn geheel. Want ja, ik vind wel dat dat je een verschil maakt door biologisch te kopen.

 

Extra tips

Ik heb nog een aantal extra tips voor je, naast het planten van de juiste beplanting en bloembollen, hoe je insecten aantrekt in de moestuin.

 

– Schiet er een gewas door in bloei, dit kan komen door de warmte, droogte of niet te juiste grond. Laat deze dan gewoon staan, heel veel insecten vinden hier weer een voedingsbron
– Maak rommelige plekjes, verzamel hier een hoopje takken, bladeren, dakpannen of die tegels die je net uit de tuin hebt gehaald. Hier vinden heel veel beestjes een nieuw huisje in.
– Laat op sommige plekken het onkruid gewoon groeien. Men noemt het onkruid maar het is ook weer ergens goed voor. Ook hier kunnen dieren weer van eten.
– Plaats een kant- en klaar insectenhotel of knutsel er zelf eentje.
– Het allerbelangrijkste, maak je een plek waar de beestjes welkom zijn, laat het dan ook voor wat het is.