Q&A Juni
admin
0 Minuten om te lezen

Afgelopen week heb ik jullie via Instagram gevraagd om vragen in te sturen, als jullie deze hadden. Ik heb een aantal vragen uitgekozen en hieronder beantwoord. Mocht je nog meer vragen hebben, stuur mij dan gerust een mailtje op info@floorsmoestuin.nl

Willen tomaten uiteindelijk een vrij grote pot? Of is een pot van circa 15cm diameter genoeg? Dus met andere woorden: groeien ze pas echt lekker door als je blijft verpotten? Thanks!!!! @valerie_chatarina111
Floor: Ik zou de tomatenplant later wel in een grotere pot uitplanten met een diameter van ongeveer 30-35cm. Ze hebben namelijk wel ruimte nodig om goed te wortelen. Ook gebruiken ze de ruimte om water op te slaan. Hoe kleiner de pot, hoe vaker je water moet geven.

Ohhh Floor! Welke buizen gebruik jij om je net te spannen over de aardbeien? Mijn buizen zijn helemaal verkeerd en hangen te slap. Groetjes! @sarahcremers
Floor: Ik gebruik pvc buizen, deze buizen zijn hol van binnen steek je dus heel gemakkelijk in de grond. Zo blijven ze vanzelf stabiel staan. Kies altijd netten met grote gaten voor de aardbeien. Er moeten natuurlijk nog wel hommels en bijen bij kunnen komen om de bloemen de bevruchten.

Hoi floor, ik heb steeds zoveel onkruid in mijn moestuin staan. Ik ben iedere dag bezig om het eruit te krijgen. Heb jij een tip hoe ik het er snel en makkelijk uit krijg? Trek het er nu namelijk stuk voor stuk uit en dat is een dagtaak ☹ @janitinsina

Floor: Je kunt het onkruid schoffelen en erna met een bladhark opharken. Met de hand weghalen blijft naar mijn mening wel het allerbeste. Zo weet je dat de zaden zich niet verspreiden en dat er niet alleen maar meer onkruid komt. Misschien is het een idee om na dit seizoen de tuin af te dekken met karton. Zo kan er geen zon bij komen en zullen de onkruidzaden minder opkomen. Ook is het echt een belangrijk advies om in het voorjaar niet te spitten. Zo haal je namelijk allemaal onkruidzaden naar boven en activeer je ze weer.

Mijn blauwe bessen zaten vol bloemen, maar op een of andere manier zit er nu geen besje aan. Enig idee hoe dat kan komen? @kopje_genieten
Floor: deze besjes gaan nog ontstaan. Als je nu ongeveer 3 weken wacht, zie je achter het kroontje waar de bloemetjes hebben gezet een verdikking ontstaan. Dit wordt het besje.

Hoi Floor, wat vind jij van het gebruik van compost in de moestuin, afkomstig van de milieustraat? @stephan_mondria
Floor: ik vind het goed dat het er is. Als mensen mij vragen of ik het aanraad, dan geef ik als antwoord dat ik het zelf niet gebruik. Als ik compost gebruik, doe ik dat van mijn eigen hoop. Dan weet ik precies wat erin zit, maar dan moet je natuurlijk wel een compostbak hebben staan. Als je deze niet hebt, begrijp ik heel goed dat je daar de compost ophaalt.

Hey, mijn broccoli gaat bijna direct in bloei zonder dat ze een kropje vormen. Hoe komt dit en wat kan ik eraan doen? 😀 Nog veel succes met je mooie tuin 😀 xx @kathykleinjans
Floor: Helaas heb ik hier ook wel eens last van gehad. Ik zou zeggen: laat er een aantal lekker doorschieten, want hier komen weer beestjes op af die je nodig hebt in de tuin. Breek van de rest van de planten de bloemen eruit. Je kunt de roosjes die nog wel goed zijn gewoon opeten.

Moeten zoete aardappelen in de vaste grond ook opgehoogd worden? Hoe ga je best te werk voor komkommers? Dank je! @enjoy_life_when_it_comes
Floor: De zoete aardappelen kun je eigenlijk een beetje vergelijken met de gewone aardappel. Deze moet ook inderdaad aangeaard worden. Komkommers kweek ik altijd buiten. Ik heb een snack-variant, het ras Pony, die buiten goed groeit. Na het binnen opkweken, plant ik ze buiten uit langs een rekwerk en begeleid ik ze naar boven toe. (Mochten er nog specifieke vragen zijn over het kweken van komkommers, kun je altijd even je vraag mailen.)

Ik had bladluis op mijn peterselie. Ik heb deze toen bespoten met een mengsel van water en groene zeep (in de avonden). De bladluis is weg alleen is mijn peterselie er ook aan onderdoor gegaan. Kan ik nog iets anders doen als dit weer gebeurt? @thuisbijiris
Floor: Je kunt ook de stelen wegbreken waar de luizen opzitten. Probeer het plantje ook niet op een tochtige plek te zetten. Hier zijn ze namelijk gevoelig voor.

Onze aardbeien worden belaagd door slakken. We hebben ook al stro tussen de planten gelegd en een net gespannen enzo. Heb jij nog tips? Zouden cacaodoppen werken? Wat is jouw ervaring? @marliesvanduijn
Floor: Mijn aardbeien hebben meer last van muizen en vogels en deze houd je inderdaad niet tegen met een net of stro. Probeer de slakken anders te misleiden met geuren. Ze houden niet van knoflook, dus plant wat knoflook uit tussen de aardbeien. Dit zou mogelijk kunnen helpen. Je zou altijd cacaodoppen en schelpjes kunnen proberen.