Slakken in de moestuin
admin
0 Minuten om te lezen
De vraag “wat doe jij tegen slakken” is denk ik wel de meest gestelde vraag die ik ooit heb gehad. En ik dacht ik ga er eens een hele uitgebreide blog van maken zodat ik iedereen die mij deze vraag stelt kan doorverwijzen hiernaartoe 🙂

Mijn antwoord op de vraag
Mijn antwoord: “Ik doe er eigenlijk niks aan”

Ik ga niet iedere avond op pad om ze te vangen
Ik knip ze niet door met een schaar
Ik gebruik geen biervallen
Ik strooi al helemaal geen slakkenkorrels (bio of geen bio).
Wat ik wel doe: ik gooi ze enkel over de schutting als ik ze zie. maar verder laat ik ze lekker zitten, ik ga niet de strijd aan met de natuur want die kan ik toch niet winnen. Daarnaast maak ik me druk om iets waar ik geen invloed op heb, en daar heb ik me in de moestuin al lange tijd neergelegd. Dat vind ik dus ook zo fijn aan de moestuin en ook de natuur. Hij doet wat hij wil, wat voor verwachtingspatroon ik er ook bij heb op voorhand. Daarom accepteer ik ook gewoon dat de slakken sommige plantjes opeten, dan probeer ik het volgend jaar gewoon weer.’
Wat is mijn geheim?
“Wat is het geheim” vraagt men dan, “je hebt zo weinig last van slakken”, “Hoe krijg jij de tuin is zo supergroen?” Ik heb geen geheimen, ik heb wel een logische verklaring waarom de slakken veel van mijn planten laten staan waar ik ze liever niet wil hebben.

Side-note: ik heb ook slakken in de tuin, het zou niet goed zijn als ze hier niet zouden zitten trouwens.

Uitleg
Slakken zijn onderdeel van ons ecosysteem, ze horen erbij al zou je denken dat dit echt niet kan omdat ze enkel ellende veroorzaken. Maar het is echt zo, ze eten veel plantenresten op en helpen mee opruimen in de moestuin. Een van de grootse voordelen, ze zijn voedsel voor andere dieren waardoor de moestuin een fijne plek wordt voor van allerlei dieren om te komen. Wat dacht je van vogels, egels en kikkers, ze zijn er dol op. Een groene tuin, ook met slakken, betekend naar mijn idee meer balans in de tuin en dus ook minder plagen of ziektes. Doordat er veel meer dieren zijn die iets te eten hebben in de moestuin lossen deze dieren die ziekten en plagen zelf veel makkelijker op. Dit is mijn redenatie natuurlijk. Als ik dit vertel tegen mensen krijg ik wel vaak het volgende terug, “ja maar daar heb ik nu niks aan ik wil van die beestjes af want ik zo is moestuinieren natuurlijk niet echt leuk.”

Tips om slakken te voorkomen

Oke, ik heb natuurlijk ook een aantal tips wat je zou kunnen proberen om de schade op het moment te beperken. Maar helemaal weg en slakvrij bestaat niet in een tuin, ze zijn er nou eenmaal.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, heb je nu heel veel last van slakken dan is de kans dat je er dit jaar helemaal vanaf komt heel erg klein. De eitjes zijn al gelegd en deze komen gewoon uit of je het nou wil of niet. Je kan natuurlijk wel al een plan maken wat je wil gaan doen zodat je hier volgend jaar niet weer last van hebt. Bekijk eens welke planten er altijd aangevallen worden?
Wat kun je nu doen op een diervriendelijke manier
– Plant de plantjes die het meeste aangevallen worden dit jaar volgend jaar niet weer op die plek maar kies een andere plek uit. Of plant eens een ander rase plantjes die het meeste aangevallen worden dit jaar volgend jaar niet weer op die plek maar kies een andere plek uit. Of plant eens een ander ras, door geuren kunnen slakken namelijk ook op afstand gehouden worden.
Plantnt er knoflook, salie, tijm, afrikaantjes, lavendel en geranium naast of ga opzoek naar waar de slakken zich vooral schuilhouden. Deze geuren weren de slakken waardoor je minder last zult hebben van de slakken rondom de planten.

Sproeiei de tuin ‘s ochtends vroeg zodat de slakken ‘s avonds het minder naar hun zin hebben in de tuin.
– Houd de plekken netjes de plekken netjes waar de planten staan die aangevallen worden. Slakken schuilen namelijk overdag in de grond op rommelige natte plekken en komen in de ochtend en ’s avonds bij schemer weer boven.

– Rondom de plantjes kun je scherpe voorwerpen strooien om ze op een afstand te houden. Denk aan kapotte schelpjes, cacaodoppen (let wel op giftig voor honden), kapotte pistachenootjes, steentjes, eierschalen.

– Heb je een compostbaken compostbak in de tuin, hier zitten veel slakken omheen. Hier is namelijk allemaal lekkers te scoren voor ze. Plant daar vooral geen planten die gevoelig zijn als bladgroenten of dahlia’s die zijn dan binnen no-time weg.
Koperdraadad kan helpen, helaas is iedere slak anders en werkt het niet voor alle slakken.
– Knip de bodem uit een oude plasticdem uit een oude plastic bloempot en zet deze met de scherpe rand omhoog om de plant heen die aangevallen worden. De slakken hebben er een grote klus aan om eroverheen te komen waardoor ze de plant sneller over zullen slaan.

– Trek natuurlijke vijandenijanden aan en zorg dat de tuin in balans is, plant struiken voor vogels, maak een vijvertje voor de kikkers en bied plekken aan voor egels. Ik snap dat dit niet in alles gevallen kan, maar een vogelhuisje of een kardinaalsmuts in pot is al een begin.
– Je kan de slakken ook lokken met appelkan de slakken ook lokken met appel, daar houden ze van. Zo centreer je ze op een plek en kun je ze hierna afvoeren. Handig als je de appel in een bekertje doet of op een plant legt zodat je de slakken die erop kruipen niet aan hoeft te raken.
– Ja de bierval bierval is een klassieke, ik heb deze zelf een keer gebruikt en het werkt maar ik moet zeggen ik vind dit dus zielig haha. Zet een glaasje bier neer, ze komen op de lucht af van gist, ze nemen een slokje vallen in de beter en verdrinken.
– Maak een knolfooksprayolfookspray, dit kun je trouwens ook gebruiken bij luizen op de planten. Neem een liter water, doe deze in een pan, breng dit aan de kook en doe er een bol knoflook in. Kneus ze wel even van te voren dan komt er meer aroma vrij. Zet het vuur uit na het koken en laat deze 24 uur staan. Hierna kun je de spray in een drukspuit doen en de planten die worden aangevallen regelmatig voorzien van de spray.
De Drukspuit die ik gebruik is heel handig, je kan deze ook gebruiken om gericht voeding te geven.

Weetje: De naaktslakken zijn de grote boosdoeners die de plantjes opeten en kunnen veel plantjes eten in een nacht, tenminste wat wij als schade zien, zij zien het als een goed georganiseerd 10 gangen diner natuurlijk ????
Accepteren van de natuur
Een van mijn laatste tips over dit onderwerp, accepteer dat het erbij hoort 🙂 Dat maakt het moestuinieren een stuk leuker. We kunnen het niet helemaal onder controle houden als mensen. Gaat het dit jaar mis probeer het volgend jaar opnieuw en doe het dan eens op een andere manier.