Tamme kastanjes rapen in de moestuin!
admin
0 Minuten om te lezen

Mijn ouderlijk huis, waar mijn moestuin ook ligt, is gelegen in het bos en dat betekent dus dat er veel bomen staan. Je vindt hier zomereiken en wilde kastanjebomen, maar de tamme kastanjebomen overheersen in de tuin. Je kent ze vast wel, een superstekelige bolster met daarin vaak 3 noten.

Ik ken de noten heel goed en ik heb er veel in mijn handen gehad in mijn jeugd. Dit begon bij mij toen ik een jaar of 12 was. Ieder jaar rond deze periode (oktober) waren er altijd veel kinderen in de weer met het zoeken van wilde en tamme kastanjes. Maar omdat bijna alle tamme kastanjebomen uit het bos bij ons in de tuin stonden, had ik iets leuks bedacht. Ik ging alle tamme kastanjes die ik kon vinden in de tuin rapen en verkocht deze voor de deur. Hier liepen veel boswandelaars langs en die wilden wel een zakje van mij kopen. Omdat ik de kastanjes per gram verkocht, woog ik ze ter plekke af en deed ze in een papieren zakje. Zo heb ik mijn eerste mobieltje gekocht (Ik heb geen idee meer hoeveel ik hiervoor vroeg, maar het was volgens mij echt heel erg weinig. Ik heb dus echt heel veel kastanjes moeten rapen en verkopen om dat mobieltje aan te kunnen schaffen!).
Je kunt veel dingen doen met tamme kastanjes, maar de meestgebuikte methode is toch wel het poffen. Vroeger deed mijn vader dit in de openhaard. Dan wachtten tot er een knal kwam en daarna konden we ze lekker oppeuzelen. Ik moet zeggen dat ik dat nu een beetje saai vind en dus naar andere methoden ben gaan zoeken. De tuin ligt er toch vol mee dus waarom zou ik er dan niks lekkers mee maken?!

Tips & weetjes:
Doe alle geraapte kastanjes in een schaal met water en bekijk welke er naar boven komen drijven. Deze zijn helaas niet meer goed en kun je wegdoen. Leg deze weer in het bos want er zijn veel diertjes, zoals muizen, wormpjes en allerlei andere bosdieren, die hier nog heel lekker van kunnen eten ;).
Tamme kastanjes zijn na het vallen van de boom maar een week goed. Het is dus slim om er meteen wat mee te doen.
Als je ze geraapt hebt en je hebt die dag geen tijd om de kastanjes te verwerken, doe ze dan in een papieren zak en leg ze in de koelkast. Hierdoor zorg je ervoor dat je de houdbaarheid van de kastanjes zeker met een paar dagen verlengt. Doe daarna gewoon de test met het water die hierboven staat!
Tamme kastanjebomen kunnen zo’n 500 jaar oud worden en in een goede herfst zo’n 200 kg kastanjes geven, superveel dus!
Tamme kastanjes bestaan voor 44% uit zetmeel. Het is dus niet zo gek dat dit vroeger veel gegeven werd aan kleine kinderen die niet goed op gewicht waren.

Tamme kastanjes zijn glutenvrij en er zit bijna geen vet in!

Tamme kastanjes poffen
Snijd de tamme kastanjes een keer helemaal rondom in. Dit pelt later veel makkelijker dan via het kruisje aan de bovenkant van de kastanje. Pel de noten eigenlijk meteen als ze uit het vuur komen, want dan zijn ze het lekkerst. Wacht gewoon even tot de noot de juiste temperatuur heeft, zodat je hem gewoon in je handen vast kunt houden. Leg ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden of smelt 20 gram boter in een pan en laat de kastanjes met het deksel op de pan in 20 minuten poffen. Je kan ze natuurlijk ook in een pannetje in de openhaard zetten.
De kastanjes zijn lekker als je ze warm eet met een klontje boter, zout en peper of met honing en suiker of stroop. Mmm lekker…
Tamme kastanjes koken
Breng een pan met water aan de kook. Snijd de kastanje rondom in en doe ze in het kokende water. Schep ze er met een schuimspaan na 2-5 minuten weer uit en laat ze iets afkoelen. Pel de kastanjes zo warm mogelijk en kook ze daarna nog ca. 30 minuten voor gare, maar nog stevige noten. Zorg ervoor dat je alle velletjes en schilletjes van de kastanje verwijdert.
Crème de Marron maken
In Frankrijk at ik weleens toetjes met tamme kastanjesmaak en daar kon je ook een soort spread van tamme kastanjes kopen. Ik was benieuwd wat dat ook alweer was en ben opzoek gegaan naar het recept. Het heet Crème de Marron:
100 tamme kastanjes (gepoft of gekookt)
100 ml water
Merg van 1 vanillestokje
120 basterdsuiker
1 el likeur, bijvoorbeeld amaretto

Kook of pof de tamme kastanje zoals ik hierboven heb beschreven. Verwarm de suiker, 100 ml water en vanille in een pan op laag vuur, totdat de suiker is opgelost. Voeg de kastanjes toe en laat 10 minuutjes sudderen totdat de siroop dikker is geworden en de kastanjes zacht zijn. Haal de pan van het vuur en laat een paar minuutjes afkoelen. Je merkt dat het geheel dan vanzelf dikker wordt. Doe het mengsel samen met het resterende water in een blender of keukenmachine en mix zo glad mogelijk.
Voeg de amaretto toe en meng goed. Doe het in een schone (het liefst gekookte) glazen pot en bewaar in de koelkast. Je kan het lekker op brood doen, over een cake gieten of als toetje op z’n frans eten: Slagroom met daaronder de crème J mmm. Het vult goed!