Terug van vakantie
admin
0 Minuten om te lezen


Daar ben ik weer. Jullie hebben even niks van me gehoord, maar ik was er even (heerlijk) tussenuit zonder internet. De afgelopen 3 weken ben ik samen met mijn vriend Bas op het prachtige eiland Corsica geweest. Wat is dat eiland schitterend zeg! Ik weet niet of je er wel eens bent geweest, maar het is een echte aanrader. Er is zoveel natuur die nog zo puur en rauw is. Ieder deel van het eiland ziet er weer heel erg anders uit. Het varieert van droge en open stukken tot dichte bebossing met geitjes, paarden en koeien op de weg. Ik moet hier in de stad weer heel erg wennen aan de drukte en al het geluid wanneer je even niks doet. Op Corsica hoor je niks, behalve een vogel, een beekje of de wind.

Beestjes
Niet alleen de natuur en de rust, maar ook de hoeveelheid beestjes viel me heel erg op. Naast de bekende kolonies mieren, vliegen, wespen en hommels waren daar nog heel veel bijen, torren, merels (deze komen helaas in Nederland ook steeds minder voor), wilde schildpadden, vlinders en nog veel meer beestjes te zien, die je in Nederland gewoon niet ziet. Veel mensen vinden beestjes vaak maar vervelend en vies en roeien ze uit, maar we hebben ze zo ontzettend hard nodig, want zonder deze beestjes hebben wij ook geen eten. Zo simpel is het. Op vakantie ben ik me wat meer gaan verdiepen in hoe slecht het gaat met veel beestjes op de wereld en daar ben ik heel erg van geschrokken. Binnenkort is er meer over dit onderwerp te vinden op mijn blog.
De moestuin
Nu gaan we even terug naar het heden. Nadat je een aantal weken weg bent geweest, is het natuurlijk heel erg spannend en superleuk om te zien hoe de moestuin erbij staat. Ik heb, voordat ik op vakantie ging, gezorgd voor een oppas, mijn vader. Vergeet dat niet, want het is heel belangrijk. Het is heel erg fijn dat hij een oogje in de zijl heeft gehouden, waardoor de planten in ieder geval niet allemaal dood zijn gegaan met de warmte van de afgelopen weken.

Er waren nog wel wat kale plekken te zien voordat ik wegging, maar deze zijn inmiddels helemaal dichtgegroeid met groen. Wat is het hard gegaan zeg. Vooral de tomaten, pompoen en mais zijn hard gegroeid. Helaas blijft de courgette heel erg achter en heb ik nog niet één courgette kunnen oogsten. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, want toen had ik in deze periode wel al courgetten. Dat is echter de natuur. Ieder jaar loopt het dus heel erg anders en dat maakt het moestuinieren ook zo leuk.

Cucameloen
De eerste cucameloentjes hangen al in de klimplanten. Die grijpertjes die het plantje gebruikt om zich mee naar boven te verplaatsen, vind ik zo mooi. Ik heb de eerste cucameloen al kunnen oogsten. Als ze nog klein zijn, zijn ze lekker als een soort mini komkommertjes. Mocht je ineens heel veel oogst hebben, dan kun je ze inmaken net zoals augurken (zie hier een recept)

Bloemen
Ook alle bloemen in de tuin zijn zo mooi. Je ziet dat de bijen en hommels af en aan vliegen en ze vergeten niet één bloemetje. Wist je trouwens dat de hommels en bijen heel slechtziend zijn en daarom ook zo van hot naar her vliegen? Ze vliegen echt de nectargeur achterna. Het is leuk om hier eens op te letten. Bij vlinders is dit trouwens ook het geval.


Tomaten
De tomaten heb ik wel wat moeten dieven en toppen*. Mijn vader heeft heel veel weggehaald, maar er waren ook nog een aantal heftige uitgelopen zijtakken te vinden, die je heel erg makkelijk over het hoofd kon zien. Bijna alle bloemen die voor de vakantie aan de planten zaten, zijn inmiddels getransformeerd tot tomaten, en wat voor tomaten! Prachtige vormen hebben ze. Ze vallen nog niet echt op, omdat ze nog groen zijn, maar over ongeveer een maand zijn deze heerlijke tomaten zeker te eten.

* het toppen van tomatenplanten doe je omdat je de plant dan compact houdt. Zo zal de voeding niet meer naar voornamelijk blad gaan, maar naar het groter worden van de tomaten. Daar doe je het natuurlijk ook voor. Dit is eigenlijk een beetje hetzelfde principe als dieven.

Voor heel veel planten is deze temperatuur (samen met voldoende water) optimaal, maar helaas voor andere planten is dit niet het geval. Denk hierbij aan alle slasoorten. Deze zijn helemaal doorgeschoten en hebben allemaal bloemetjes aangemaakt. Op zich is dit niet heel erg, want deze bloemetjes zijn natuurlijk ook weer goed voor de beestjes in de tuin. Ik heb een deel hiervan laten staan, maar ook een deel weggehaald. Ik had heel veel Oost-Indische kers tussen de pompoenen en de courgettes groeien en deze heb ik nu naar deze plek verplaatst.
Meneer mol
Helaas heb ik ook een mol in de moestuin die een aantal van mijn boerenkoolplanten uit de grond heeft geduwd. Ik doe niets tegen de mol. Het enige wat ik doe is het dichtstampen van de holletjes. Nu is het hopen dat hij lekker wegblijft.

Bijvoeden
Het is trouwens de beste tijd voor de groei van de vruchtgroenten. Je kunt deze dus voorzien van wat extra compost en zorg dat ze ook echt wat vaker water krijgen.


De tuin is weer onkruidloos (tenminste, zo goed als). Het grote voordeel is dat ik een oppas had en dat ik, voordat ik vertrok, veel voorwerk gedaan had. Ben je benieuwd wat voor voorwerk ik allemaal had gedaan?! Kijk dan even naar deze blog.